Most megdől 10 mosási mítosz!

A mosás a mindennapok része, amit szeretnénk minél gyorsabban és hatékonyabban elvégezni. Emiatt számtalan mítosz, trükk és praktika terjedt el. De vajon mindegyik igaz?

Az angol királynőn kívül talán mindenki szokott mosni. Ez a feladat nem is feltétlen olyan egyszerű, mint gondolnánk. Alább olvashat, az about.com által összegyűjtött 10 olyan mítoszról, amiket jó, ha tisztábban lát.

1. A hajlakk eltávolítja a tintát?

Az ötlet, miszerint a ruhára került tintafoltot hajlakk segítségével el lehet távolítani, még az 1950-es években terjedt el. Ez a tipp egyébként helytálló. Ennek oka, hogy a hajlakkban lévő alkohol feloldotta a tintát. Azonban a mai hajlakkok összetétele más, mint az 50-es években, sok nem is tartalmaz alkoholt.

2. Ha kávét tesz az öblítővízbe feketébb lesz a ruha?

Ez nem túl elterjedt mosási tipp, de van, aki váltig állítja, hogy egy csésze feketekávé az öblítővízbe, megakadályozza, hogy a fekete farmerek kifakuljanak. Minél feketébb a kávé és minél több, annál sötétebb színt kap. Ötvözhető a kávé és a textilfesték használata. Előbbinek köszönhetően a házilag festett ruhák jobban megtartják a színüket.

3. A több mosószertől tisztább lesz a ruha?

A mosószerből a több nem feltétlen jobb! Ha túl sok mosószert használ, a víz túlhabosodik tőle, amit nehezen lehet kiöblíteni, így a kosz egy része a ruhákban maradhat. Sok mosógépnél nehezebb az adagolás, mert nem lehet jól látni, hogy pontosan mennyi mosószert tett a gépbe. Jó módszer, ha előre kimérve, mindig azonos mennyiségű mosószert használ fel. Emellett a mosógép a túl sok mosószertől egy idő után szagos is lesz.

Több mosószertől tisztábbak lesznek ruháink?
Több mosószertől tisztábbak lesznek ruháink? Fotó: Getty Images

4. Kifordítva kell mosni a foltos ruhákat?

Ajánlott. Ha a folt a ruha külső részén van, akkor mosás előtt érdemes kifordítani és így kezdeni a mosást. Ha kifordítva próbálja meg kiszedni a foltot a ruhákból, akkor sokkal jobban jár, mert így a mosás, dörzsölés alkalmával a koszt a szövetszálakból kifelé "tolja". Nem pedig fordítva, amikor is beledörzsöli a ruhákba a koszt.

5. A fehérítő fokozza a mosószerek hatását?

Pont ellenkezőleg. A mosószer és a fehérítő kioltják egymás hatását. Ahhoz, hogy a mosószerben lévő enzimek feloldódjanak és tegyék a dolgukat, idő kell. A fehérítéssel várjon legalább 5 percet a mosás után. Emellett a fehérítőt érdemes inkább az öblítési szakaszban a ruhákhoz adagolni.

6. A forró víz megöli a baktériumokat?

Sajnos a forró víz nem öli meg a baktériumokat . Elterjedt nézet, ha ki szeretné fertőtleníteni az ágyneműt, vagy egyéb nagyon koszos, esetleg betegség alatt használt ruhaneműket, akkor nagyon forró vízben kell őket kimosni. Ez azonban nem használ. Csak a mosószer, a fertőtlenítő, fehérítő használ a baktériumok ellen.

Mi a mosódió?
Kattintson és tudjon meg többet!

7. A magas hőfokú szárítástól összemennek a ruhák?

Több oka lehet annak, ha a ruhák összemennek. Sok esetben nem is tehetünk ellene semmit. De, van néhány módszer, amivel az összement ruhákat helyre lehet hozni. Néhány szövet zsugorodását ugyanis a nedvesség hiánya okozza. Ez sokszor annak köszönhető, hogy túl van szárítva. Az így viselkedő ruhaneműket némileg nedvesen kell hagyni és nem teljesen szárazra centrifugázni.

8. Nem kell foglalkozni a szöszökkel?

De, kell velük foglalkozni! Főként azért, mert a sok szösz megül a mosógépben - főként az erre kialakított részben - és gátolja a levegő áramlását, megakadályozza a ruhák gyors száradását, rontja az energiahatékonyságot és tűzveszélyes is lehet.

9. A vegytisztítás tényleg víz nélkül működik?

A vegytisztítás - vagy száraz tisztítás - kicsit megtévesztő fogalom. A professzionális vegytisztítás alkalmával vizet ugyan nem használnak a mosodák, de egyéb folyadékokat, oldószereket igen.

10. A fél pár zoknik tényleg eltűnnek?

A "zokniszörnnyel" már mindenki találkozott. A zoknik egyik tulajdonsága, hogy a pár fele eltűnik valahol félúton a mosási folyamatban. A legtöbb zokni azonban nem a mosógépben tűnik el - nem is lenne helyük -, hanem az odáig vezető úton. Ellenőrizze a szennyeskosarat; a mosógép, bútorok hátulja és a fal közti részt; nézze meg a nadrágok szárát. Esetleg használjon teljesen egyforma zoknikat, így mindegy mit mivel párosít.

Forrás:

10 Laundry Myths Debunked

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29 °C
Minimum: +17 °C

Délnyugat, nyugat felől vastagabb felhőtömbök érkeznek. A délies szél nagy területen élénk, az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében erős lesz. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Holnapig fronthatásra nem kell számítani az előrejelzések szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra