Mit kell tenni hőhullám idején?

Szinte biztosra vehető, hogy a hőmérsékleti szélsőségek egyre gyakoribbá válnak. Ezeket pedig nem lesz könnyű átvészelni.

A hőhullámok időtartama, gyakorisága és intenzitása várhatóan csak nőni fog, jobb ha erre felkészülünk. Márpedig a hőmérsékletből adódó hatások, elsősorban a hőhullámok veszélyesek az egészségre nézve, ezekre csak az időben felkészült szervezet tud hatékonyan reagálni.

Ha lecsap a kánikula , vagy tartósan meleg van, érdemes mindenképpen fedél alatt tartózkodni a legnagyobb hőség idején, délelőtt 11 és délután 4 óra között. Ha mégis ki kell mennünk, figyeljünk rá, hogy a fejünket mindenképpen fedje valami, és lehetőleg minél kevesebb bőrfelületünket érje a tűző nap.

Kánikula idején a folyadékpótlás elengedhetetlen!

Kánikula idején a folyadékpótlás elengedhetetlen

Természetesen nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel, lehetőleg - nem jéghideg - víz formájában. Sokaknak nincs az otthonukban légkondicionáló, ami egyébként nem is feltétlenül egészséges, de ha nagyon nagy a hőség, egy rövid időre bevonulhatunk egy közeli irodaházba vagy más olyan nyilvános helyre, ahol működik a klíma. Tartós meleg idején a k atasztrófavédelem megyékre bontva közöl listát, hogy hová lehet ilyenkor bemenni.

A megfelelő öltözködés is nagyon fontos, nem elég védeni a bőrt a káros UV-sugaraktól, fontos, hogy az öltözet megfelelően szellőzzön, és lehetőleg mindig legyen száraz, ugyanis az átizzadt ruha alatt könnyen megfázik az ember.

Az emberi szervezet működése során számos igen fontos szerep jut a víznek. A nyári hőség során vízháztartásunk kényes egyensúlya könnyen felborulhat, melynek oka főképp a test hűtését szolgáló nagymértékű izzadás. Részletek!

A rendszeres, hűs vízzel történő zuhanyzás szintén segíthet elviselni a meleg napokat, egy rongyba burkolt, jéggel teli edény is jól hűti a környezetet. Fagylalt helyett érdemes fagyasztott gyümölcsöt fogyasztani.

Figyelni kell az izmainkra, ha görcsölni, fájni kezdenek, az azt jelenti, hogy testünk túlmelegedett, és azonnal le kell hűteni. Szintén a hőguta előjele lehet az intenzív izzadás és a nagyon sápadt bőr. Azért fontos odafigyelni erre, mert a túlzott meleg idővel akár stroke-ot okozhat.

Fontos, hogy a nagy melegben ne feledkezzünk meg a háziállatokról, amelyeknek szintén szükségük van árnyékra és rendszeres folyadékbevitelre. A madaraknak is jól jön a víz, lehetőség szerint egy nagyobb tál, hogy meg is tudjanak fürdeni benne.

Hőségriadó idején érdemes rendszeresen ránézni a közelben lakó idős vagy beteg emberekre, mert az ő szervezetüket a hirtelen érkező, vagy tartósan fennálló nagy meleg sokkal jobban megviseli. A keringéssel kapcsolatos halálesetek száma Magyarországon amúgy is magas, a hőhullámok erősödése megfelelő védekezés hiányában csak ronthat a helyzeten.

Forrás: techinsider.io

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)