Milyen légtisztító készüléket vegyünk lakásba, irodába?

A hideg közeledtével egyre kevesebbet tudunk szellőztetni, ezért a fertőzésveszély csökkentése érdekében megfontolhatjuk egy légtisztító készülék beszerzését. Ehhez mutatunk néhány választási szempontot.

Ezt a 4 hibát sokan elkövetik szellőztetés közben.

A koronavírus-járvány idején létfontosságú, hogy valamilyen módon gondoskodjunk beltéren a tiszta levegőről. Ehhez óránként legalább 4-6 alkalommal ajánlott kereszthuzattal átszellőztetni minden helyiséget. Ám ősszel és télen, amikor az időjárás miatt kevesebb lehetőség van a gyakori és alapos szellőztetésre, képbe kerülhetnek a légtisztító készülékek, amelyektől azt reméljük, hogy kiszűrik a levegőből a vírusokat tartalmazó apró páramolekulákat, az aeroszolokat is. A légszűrő is része lehet a fertőzés elleni védelemnek a maszkviselés, a távolságtartás, az oltás és a higiéniai szabályok mellett az olyan helyeken, ahol sokan megfordulnak, és nagy a levegőben terjedő kórokozókkal való megfertőződés kockázata. A számunkra megfelelő készülék kiválasztásához ad tanácsokat a Melbourne Egyetem cikke .

Ezekre kell odafigyelni

A légszűrő készülék egy ventilátorból és többrétegű szűrőből áll, amelyen keresztül a készülék beszívja a levegőt, majd megszűrve kiengedni azt. A gépek többsége nem távolítja el a gázokat a levegőből, bár amennyiben aktívszenes szűrővel rendelkeznek, a szagokat, tehát az illékony szerves vegyületeket (VOC) képesek kiszűrni.

A légszűrő is része lehet a fertőzés elleni védelemnek.
A légszűrő is része lehet a fertőzés elleni védelemnek. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Keressük a HEPA-jelölést a készüléken: ez arra utal, hogy a filter 99,9 százalékban kiszűri a vírusokat hordozó aeroszolcseppeket is, amelyek mérete 300 nanométertől 100 mikronig terjed (a nanométer a milliméter egymilliomod része, a mikron pedig egy ezred milliméter). Ez azért fontos, mert az 5 mikronnál kisebb méretű szemcsék (legyenek bár víz- vagy tömör anyagszemcsék, mint a korom vagy pollen) annyira könnyűek, hogy akár órákig is lebeghetnek a levegőben.

Mivel kilélegzés közben szén-dioxidot engedünk a levegőbe, ezért a helyiségben a CO2-szint mérvadó lehet a fertőzés kockázatának megbecsülésére. Amennyiben a mérő 800 ppm (parts per million, amely azt mutatja meg, hogy egymillió levegőmolekula között hány CO2-molekula van) értéknél többet mutat, az azt jelzi, hogy érdemes bekapcsolni a légszűrőt. Minél nagyobb egyébként a CO2-szint, annál valószínűbb, hogy a levegőben lehet például koronavírus is.

Azért fizessünk csak, ami tényleg hatékony

Vásárláskor a következő szempontokat érdemes számításba venni: HEPA-szűrő, légszűrési gyorsaság (a tervezett helyiség köbméterének megfelelő), zajszint, ár, valamint a szállítás és a fizetés módja. A Melbourne Egyetem nem ajánlja az ionizáló/plazma/ózon/fotokatalitikus oxidációs/elektrosztatikus vagy UV-sugárral fertőtlenítő légtisztítókat. Ezek a technológiák a szakemberek szerint tudományosan nem kellően bizonyítottak vagy alátámasztottak, és bizonyos esetekben még ronthatják is a levegő minőségét a kibocsátott ion-, ózon- vagy oxidációs melléktermékekkel. Az ózon és az ionok az asztmás betegek állapotának romlását okozhatják.

Maradjunk tehát a HEPA- és aktívszenes szűrős készülékeknél. És ne feledjük, hogy mivel ezek csak szűrik a levegőt , időnként ablakot is kell nyitni, hogy oxigénben dús friss levegőhöz jussunk, illetve hogy ezzel is hígítsuk a beltéri levegőben felhalmozódó aeroszolokat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: