Mélyhűtött élelmiszerek: erre figyeljünk

A mélyhűtő nagyszerű dolog, hiszen hosszú ideig tárolhatunk benne különféle élelmiszereket anélkül, hogy megromlanának. A fagyasztott ételek kiengedésének és felhasználásának azonban megvannak a maga élelmiszerbiztonsági szabályai, amelyeket nagyon fontos, hogy minden esetben betartsunk.

Egészséges a gyorsfagyasztott zöldség? A válaszért kattintson ide!

Csak kivesszük a fagyasztott csirkemellet a mélyhűtőből, mielőtt reggel elindulunk, kitesszük a konyhapultra, így mire délután hazaérünk, kiolvad, és már meg is főzhetjük. Jól hangzik, de rossz ötlet! Ha a fagyasztott ételek hőmérséklete 40 fok fölé nő, illetve ha több mint 2 órán át vannak szobahőmérsékleten, elszaporodhatnak bennük a baktériumok. A mélyhűtött termékek külseje gyakran hamarabb kienged, mint a belső részük, de ez ne tévesszen meg senkit: úgy is lehetnek bennük kórokozók, hogy egy részük még fagyott.

mélyhűtött ételek, fagyasztott ételek, élelmiszerbiztonság, fagyasztó, mélyhűtő, kiolvasztás, élelmiszerek
mélyhűtött ételek, fagyasztott ételek, élelmiszerbiztonság, fagyasztó, mélyhűtő, kiolvasztás, élelmiszerek

Hogyan érdemes kiengedni az ételeket?

Sokkal jobb, ha az ételt úgy engedjük ki, hogy a mélyhűtő részből áttesszük a "sima" hűtőbe, ahol például a húsok körülbelül egy nap alatt kiolvadnak. Az alsó polcra tegyük, hogy a leve ne csöpögjön rá a többi élelmiszerre. A marhahús, a tengeri ételek és a szárnyasok egy-két napig tarthatók el biztonságosan a hűtőben a mélyhűtőből kivéve, a steak és a sertéshús pedig körülbelül három napig.

Használhatjuk a mikrohullámú sütő kiolvasztó programját is, előtte viszont távolítsuk el a csomagolást, és tegyük át az ételt egy mikrózható edénybe. Ez egy biztonságos módszer az ételek kiolvasztására, viszont fontos, hogy a kiengedett élelmiszert azonnal felhasználjuk. Mindig ellenőrizzük, hogy a mélyhűtőben megfelelő-e a hőmérséklet. Minél alacsonyabb, annál hosszabb időbe telik majd kiolvasztani a benne tárolt élelmiszereket. A mélyhűtött ételeket természetesen kiolvasztás nélkül, közvetlenül a fagyasztóból kivéve is felhasználhatjuk, de ebben az esetben számoljunk vele, hogy az elkészítésük hosszabb időt fog igénybe venni.

Ezzel inkább ne próbálkozzunk

A forró víz gyorsabban kiolvaszthatja az ételeket, de ez nem feltétlenül biztonságos módszer. Egyrészt azért, mert hamar olyan hőfokúra melegszik az étel, amely segíti a baktériumok szaporodását, másrészt a húsfélék hamarabb elkezdhetnek megfőzni, mint ahogyan azt szeretnénk. Tegyünk inkább hideg vízbe, hiszen még ez a megoldás is gyorsabb, mintha a hűtőben olvasztanánk ki, viszont kicsit több erőfeszítést igényel. Tegyük a légmentesen csomagolt ételt egy tál hideg vízbe úgy, hogy ellepje, majd cseréljük a vizet 30 percenként rajta. Ha így olvasztunk ki valamit, akkor azonnal főzzük meg, miután kiengedett.

Soha ne próbálkozzunk "alternatív" módszerekkel, tehát például ne próbáljuk mosogatógépben kiolvasztani a mélyhűtött élelmiszereket, és a pincében sem, akármilyen hűvös is van odalent. Ha pedig mégsem használjuk fel az adott élelmiszert, akkor is csak úgy tegyük vissza a mélyhűtőbe, ha még teljesen fagyott állapotban van.

Forrás: webmd.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső