Lesújtó a magyar nyugdíjasok egészségi állapota

Kijött az Eurostat friss statisztikája, ami az európaiak egészségi állapotát méri fel. Az eredmények nem túl bíztatóak: minden második idős embert korlátozza a mindennapokban rossz egészségi állapota a Pénzcentrum elemzése szerint.

Az egészség nagyban befolyásolja az életminőséget, főként ha problémák merülnek fel. Ráadásul nemcsak a mindennapi teendők ellátása jelenthet ilyen esetben nehézséget, hanem anyagilag is megviselheti a háztatásokat egy tartós betegség, és az ebből fakadó korlátozottság. Az életkor előrehaladtával egyre nő azok aránya, akik a mindennapokban nehézségeket okozó egészségügyi problémákkal szembesülnek. Hogyha megvizsgáljuk, hogy a felnőtt korosztályban milyen arányban él valaki ilyen régóta fennálló, nehézségeket okozó egészségügyi állapottal, látható, hogy Magyarországon rosszabb az idősek helyzete, mint az EU-átlagírja a Pénzcentrum az Eurostat legfrissebb adataira hivatkozva.

idős ember, öreg, öregedés
Rossz a magyar idősek általános egészségi állapota. Fotó: Getty Images

Minden ötödik felnőtt krónikus betegséggel&nbsp;él<span>&nbsp;</span>

A magyar felnőttek 23 százaléka olyan hosszú ideje fennálló egészségi állapottal él együtt, amely nehézséget jelent számára a mindennapokban. Ez az arány a 65 évesek és az afelettiek körében még magasabb: az idősek 54 százalékát korlátozza a mindennapokban rossz egészségügyi állapota, míg a 65 év alattiaknak 14 százalékát. Az Európai Unió tagállamaiban átlagosan a 65 év alattiak körében 19, az idősek körében 52 százalék a rossz egészségük miatt mindennapokban hátrányt szenvedők aránya.

Leginkább az anyagi, majd az egészségügyi gondok, valamint a magány a három legjellemzőbb probléma, amely az idős embereket aggasztja. Részletek

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Mi szükséges a Babaváró hitel igényléséhez?

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég, a déli határ közelében és az Alföldön vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet. Az ország északi felén várható további tartós eső, délelőtt az északi határszélen ónos eső, havas eső, havazás is. A Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában kiadós mennyiség valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra