Koronavírus: nem mindegy, mivel fertőtlenítünk

A koronavírus elleni védekezéshez nagyon fontos, hogy mindenki gyakrabban fertőtlenítsen otthonában. Épp ezért Magyarországon is megugrott a kereslet a fertőtlenítőszerek iránt - ismertette Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

A tisztifőorvos figyelmeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány miatti keresletemelkedést kihasználva egyre többen hamisítják a fertőtlenítőszereket, ezért fontos, hogy mindig ellezőrizzük a címkéket vásárlás előtt. Amin nincs rajta a Nemzeti Népegészségügyi Központ címkéje, az feltehetően hamis - fűzte hozzá.

koronavírus, koronavírus takarítás, koronavírus fertőtlenítés, koronavírus védekezés, koronavírus otthon, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus kijárási korlátozás, operatív törzs tájékkoztató
koronavírus, koronavírus takarítás, koronavírus fertőtlenítés, koronavírus védekezés, koronavírus otthon, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus kijárási korlátozás, operatív törzs tájékkoztató

Erre figyejünk még

Arra is ajánlott odafigyelni, hogy olyan termékeket válasszunk, amely a vírusok ellen is hatásos, tehát antivirális, virucid hatással is rendelkeznek - hangsúlyozta Müller Cecília. A legtöbb tisztítószer ugyanis csak a baktériumokat és a gombákat pusztítja el, az ilyen vegyszerek azonban nem megfelelőek a koronavírus elleni védekezéshez. A jó választás érdekében mindig olvassuk el az adott termék felhasználási javaslatait.

Csökken a fertőzésveszély, ha így takarítunk - a részletekért kattintson ide!

A tisztifőorvos szerint a nátrium-hipoklorit - ismertebb nevén hipó - a koronavírus-járvány idején is alkalmas az otthoni fertőtlenítésre. Kiemelte azt is, hogy a vegyszereket mindig a saját csomagolásukban tároljuk, tehát ne öntsük át őket más flakonokba, mert az veszélyes lehet. A kisgyermekes családoknak pedig azt javasolja, mindenképpen olyan termékeket vásároljanak, amelyek úgynevezett gyerekzárral vannak ellátva, hogy a gyermekek ne tudják lecsavarni a veszerek kupakját. Így elkerülhetőek a háztartási balesetek és mérgezések.

A kézmosást semmi sem helyettesíti

A takarítás során különös figyelmet kell fordítani a gyakran megérintett tárgyak - például a kilincsek és kapcsolók - fertőtlenítésére, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az alapos kézmosást semmi sem helyettesíti, ha a koronavírus vagy egyéb kórokozók elleni védekezésről van szó - figyelmeztetett a tisztifőorvos.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy május 3-áig meghosszabbították a koronavírus-járvány megfékezése érdekében kihirdetett kijárási korlátozásokat. Erről Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa beszélt.

Újabb házi macskák kapták el a koronavírust - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső