Koronavírus: kevesebbet zuhanyoznak az emberek

Meglepő jelenségről számolt be egy friss felmérés: a karantén időszakában a britek egy része nem zuhanyozott mindennap. Ennek hátterében számos ok állhat.

Miután a brit médiában megjelentek egy felmérés eredményei, mely szerint a koronavírus miatti bezártságban a britek 17 százaléka lemondott a mindennapos zuhanyzásról, egyre többen kezdték el megosztani a közösségi médiában a saját történeteiket ezzel kapcsolatban. Vannak, akik áttértek arra, hogy minden másnap vagy harmadnap állnak a zuhany alá vagy ülnek be a kádba, mások heti egyszer tisztálkodnak "rendesen", a többi napon beérik egy-egy gyors mosdással a csapnál (ilyenkor a hónaljukat és "odalent" is megmossák). A többség szerint praktikus, felszabadító és környezetvédelmi szempontból is hasznos ez az új rutin, de vajon mi lehet annak az oka, hogy világszerte egyre többen döntenek emellett?

Néha nem ártana beiktatni egy-egy hideg zuhanyt is a napirendünkbe, mert a fizikai és a mentális állapotunkra is jótékonyan hathat. Kattintson a részletekért!

A Chicago Tribune cikkéből kiderül, a legkézenfekvőbb ok talán a lustaság, vagy nevezzük inkább kényelmességnek, hiszen sok ember elkényelmesedett a bezártságban - az íróasztal előtt, vagy a kanapén ülünk naphosszat, ahonnan bizony a fürdőszobáig tartó séta is plusz feladatot jelent. Ráadásul, aki hetek, hónapok óta nem volt sehol, annak még attól sem kell tartania, hogy valaki szót emel a külseje vagy épp az illata miatt. Sokan viszont épp azért zuhanyoznak kevesebbszer, mert úgy érzik, így is épp elég feladatot mér rájuk a home office és home school menedzselése - ha a zuhanyzás időnként elmarad, azzal eggyel kevesebb dolog van a teendőik listáján.

zuhany zuhanyzás mosakodás karantén járvány
A bezártság a tisztálkodási szokásainkra is hatással volt. Fotó: Getty Images

Nem volt mindig gyakori tevékenység

A korábbinál sokkal gyakoribb tisztálkodás iránti igény a 20. század beköszöntével alakult ki az Egyesült Államok lakóinál. Ekkortájt egyre többen költöztek a városokba, ahol elég nagy volt a kosz, emiatt érezték szükségét a gyakoribb mosakodásnak. Fejlődött a szappangyártás, illetve az épületekben a vízvezetékrendszer. A középosztály tagjai már nemcsak hogy hozzáfértek a folyóvízhez az otthonaikban, hanem a vagyonosabbak egyre többet költhettek drága szappanokra, samponokra is. A vagyonosság egyik jele az volt, ha valakin azt látták, hogy akár mindennap fürödhet, ha akar.

Manapság a szakemberek is egyetértenek abban, hogy a gyakori zuhanyzás nemcsak hogy nem szükséges, hanem akár kontraproduktív is lehet. Ha valaki azért zuhanyzik sokat, mindenféle tisztálkodószereket is bevetve, hogy puhább legyen a bőre, annak épp az ellenkezőjével kell számolnia: a bőr kiszáradásával. Egy, a Chicago Tribune által idézett nő is megerősítette, hogy amióta ritkábban zuhanyzik (néhány naponta), nem olyan száraz az arcbőre, illetve összességében jobb állapotban van a bőre és a haja is.

Zuhanyozzunk hetente?

Persze, ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy mindenki térjen át a heti egyszeri zuhanyzásra - erről szó sincs. Vannak, akik ezt a megszokás miatt nem tudnák elképzelni, míg másokat zavar, hogy túlságosan izzadnak. Ennek hátterében állhat betegség, vagy például a menopauzával járó hőhullámok is. A nyári meleg pedig még azok esetében is ronthat a helyzeten, akiknél nem a fentiek okozzák a fokozott izzadást. Aki viszont nem tud, vagy nem akar mindennap beállni a tus alá, annak sem kell emiatt rosszul éreznie magát - de a mosakodást és a fehérnemű cseréjét nem ajánlott elbliccelni.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)