Koronavírus: ezek a tartós élelmiszerek fogynak

Amint a koronavírus-járvány Európában is egyre gyorsabban terjedni kezdett, megindult itthon a bevásárlási láz. De vajon mivel töltik fel raktáraikat a magyarok?

Mint mi is beszámoltunk róla, a Nielsen legutóbbi jelentése szerint február 24. és március 1. között negyedével emelkedett a nemzetközi kiskereskedelmi láncok értékbeli forgalma a koronavírus-járvány hatására. Legfőképpen az egészségvédelmet célzó termékeket és a tartós élelmiszereket vásárolták a hazai fogyasztók. Az Index ebből kiindulva megkérdezett élelmiszeripari cégeket, hogy kiderüljön, pontosan mik azok a termékek, amik leghamarabb elfogynak az üzletek polcairól. A beérkezett válaszok alapján pedig úgy tűnik, hogy a tej, sajt, téliszalámi, cukor és liszt volt a legkeresettebb.

Nagy változás a patikákban A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként azt kérik a gyógyszertáraktól, hogy csak annyi beteg tartózkodjon a betegforgalmi térben, ahány gyógyszerkiadó ablak működik. Részletek itt.

A Bonafarm az egyik legnagyobb hazai élelmiszeripari vállalatcsoport, ide tartozik például a Herz, Pick, Délhús, Valdor és Sole-Mizo márka is. Mint írják, jelentős keresletnövekedést az elmúlt időkben az UHT (vagyis ultramagas hőmérsékleten kezelt) tejek esetében tapasztaltak. De a sajtok és szárazáruk, például téliszalámi terén is megugrott a forgalmuk.

Az elmúlt két hétben sokkal többen pakolták le bevásárlókosarukat, mint tavaly ilyenkor. Fotó: Getty Images
Az elmúlt két hétben sokkal többen pakolták le bevásárlókosarukat, mint tavaly ilyenkor. Fotó: Getty Images

A Nielsen adatai szerint a hazai cukorforgalom kiemelkedő növekedés mutatott februárban, ezt az Indexnek megerősítette a kaposvári cukorgyár tulajdonosa, az osztrák Agrana cég is. Sokan pedig lisztből és száraztésztából is a szokásosnál többet pakoltak mostanában a bevásárlókosarukba. A Gyermelyi Zrt. is több rendelést kap partnereitől - belföldön és külföldön egyaránt. A zöldségkonzervekre viszont leginkább az uniós exportpiacon nőtt meg a kereslet, legalábbis erről számolt be a Kecskeméti Konzerv Kft.

Ezenkívül úgy tűnik, a magyarok mélyhűtött termékekből is beraktároznak, vagy igyekeznek előre főzni egy esetleges karantén idejére. Friss információnk szerint az egyik legnagyobb elektronikai áruházban ugyanis szinte az összes fagyasztó elfogyott. Természetesen a mélyhűtőben sokáig elállnak az ételek, de nem árt tisztában lenni néhány szabállyal, hogy kiolvasztás után is egészségesek legyenek a fogások.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés