Koronavírus: erre figyeljünk a konyhában

Az élelmiszerkezelés higiéniájának fokozása csökkenti a koronavírus-fertőzés kockázatát is, és sok tekintetben megkönnyíti életünket. Ezt szem előtt tartva a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Magyar Táplálkozástudományi Társaság és a TÉT Platform egy olyan kiadványt állított össze, amely segít a konyhai higiéniai és az élelmiszerbiztonsági folyamatok kialakításában és betartásában.

A kiadványban számos tanácsot találunk a bevásárlás megtervezésével, valamint a csomagolt és csomagolás nélküli termékek megvásárlásával, szállításával, tárolásával, előkészítésével és elkészítésével kapcsolatban is. De szóba kerül a maradékok tárolása és újrahasználása, illetve a mosogatás, a hulladéktárolás, a konyhai kisgépek higiéniája és a konyha fokozott tisztán tartásának fontossága is. A tippek a koronavírus-járvány idején különösen sok embernek segíthetnek majd a megfelelő védekezésben és takarításban.

koronavírus, koronavírus megelőzés, koronavírus védekezés, koronavírus takarítás, koronavírus konyha, koronavírus élelmiszer
koronavírus, koronavírus megelőzés, koronavírus védekezés, koronavírus takarítás, koronavírus konyha, koronavírus élelmiszer

Mivel a konyhában élelmiszereket dolgozunk fel, elengedhetetlen a felületek megfelelő takarítása. Ez pedig a koronavírus- vagy bármilyen más járvány idején még fontosabbá válik. "A konyhának kiemelkedő szerepe van otthonunkban. Legyen szó főzésről, étkezésről vagy egy kis lazításról, a konyha a családi élet központi színtere. Érdemes tehát kiemelt figyelmet szentelnünk a tisztán tartására" - hangsúlyozta dr. Pleva György, a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

Fókuszban a helyes táplálkozás

Koronavírus: nem ürülnek ki a magyar boltok - kattintson a részletekért!

A táplálkozással kapcsolatos tévhitek járvány idején különösen károsak lehetnek, ezért csatlakozott a kiadvány szerkesztéséhez a TÉT Platform is. "Ha pánikreakció és felhalmozás helyett a szakértők tanácsai alapján tájékozódunk, és kreatívan, a rendelkezésünkre álló élelmiszereket változatosan felhasználva állítjuk össze étrendünket, akkor nemcsak egészségesek maradhatunk, hanem a veszélyhelyzet élelmiszeripari és kereskedelmi hatását is csökkenthetjük" - véli Antal Emese dietetikus, a TÉT Platform szakmai vezetője.

A fontos és gyakorlatias konyhai tanácsokat összegző kiadvány prof. Rurik Imre, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke szerint is hasznos lehet a koronavírus okozta veszélyhelyzet alatt. "A táplálkozás alapvető élettani folyamat, amely nagyfokban befolyásolhatja egészségi állapotunkat. A mostani járványhelyzetben a szervezet védekezőképességének fenntartásában felértékelődik a változatos táplálkozás, a megfelelő konyhai higiénia, elkerülendő az ételfertőzés miatti megbetegedést vagy kórházba kerülést" - magyarázta a szakember.

A kiadvány készítői bíznak benne, hogy a kisokosban fellelhető témák hasznos és megfontolandó gyakorlati tippeket adnak a kezdőknek és a már rutinosabb háziasszonyoknak is.

A konyhapulton edz egy orosz úszónő a karanténban - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció