Karsai Dániel akkor sem választaná most az eutanáziát, ha megtehetné

Saját kérésére csak eldöntendő kérdéseket tett fel a Házon kívül stábja Karsai Dánielnek, akinek az állapota sokat romlott az elmúlt hetekben.

A Házon kívül stábja interjút készített a múlt hét elején Karsai Dániellel. Akkor került haza a kórházból, és bár nagyon gyenge, szellemileg továbbra is tökéletes állapotban van

Karsai Dánielt 2022 augusztusában az ALS nevű gyógyíthatatlan idegrendszeri betegséggel diagnosztizálták. Tavaly indított pert a strasbourgi Emberi Jogok Bíróságán azért, hogy önmaga dönthessen élete befejezéséről. 

Az alkotmányjogász testvére, Karsai Péter azt mondta, remélték, hogy már márciusban döntés születik Dániel ügyében, de nem így történt.

Azt Dani is kinyilatkoztatta, hogy abban az esetben, ha nem érné meg a döntést, akkor azt szeretnénk, hogy én vigyem tovább az ügyet, de ehhez sajnálatos módon meg kell várnunk, hogy Dani ne legyen közöttünk, mert a bíróság csak akkor tud dönteni evvel a kérdéssel kapcsolatban, de a kérvényt azt beadtuk” – mondta Karsai Péter.

Az ALS az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegség. A beteg végül teljesen elveszíti mozgásképességét, majd a légzőizmai sem működnek.

Karsai Dánielt két héttel ezelőtt, épp a 47. születésnapján mentő vitte kórházba, tüdőgyulladás miatt. Az állapota sokat romlott, most már gyomorszondán keresztül táplálják. Az interjúra is úgy vállalkozott, hogy csak igennel és nemmel válaszol az eldöntendő kérdésekre.

Azt mondta a Házon kívül kérdésére, hogy még nem jött el az a pont, amikor az élete puszta létezéssé degradálódott volna. Akadozva hozzátette, addig nem adja fel, amíg valahogy tud kommunikálni és kapcsolódni a szeretteihez és küzdeni az életvégi döntéshez kapcsolódó jogért. Ebben testvére, barátai és kollégái is mellette állnak. 

A stáb a nézők kérdéseit is feltette. Arra, hogy megbánta-e a szabad életvégi döntéséért vívott harcot, az alkotmányjogász nemet mondott. Azt sem bánta meg, hogy közszemlére tette az állapotát. 

Továbbra is optimista: azt mondta, meg fogja érni, hogy dönthessen a haláláról. Szerinte az élet jog, nem pedig kötelesség

Arra a kérdésre, hogy ha már lenne joga dönteni, akkor itt lenne-e még köztünk, Karsai Dániellel igennel felelt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, melyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. Heves zivatarok is előfordulhatnak. A déli, délkeleti irányú szél csak néhol élénkül meg, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra