Ilyen nyugdíjból élnek az idősek Svájcban

Megszavazták a 13. havi nyugdíjat Svájcban, és a korábbi hírekkel ellentétben a nyugdíjkorhatárt sem emelték meg egy évvel.

Megszavazták Svájcban a 13. havi nyugdíj bevezetését, hogy ezzel ellensúlyozzák az emelkedő megélhetési költségeket - írja a Telex. A javaslatot viszont, amely megemelhetővé tette volna a jelenleg 65 éves nyugdíjkorhatárt, nagy többségben elutasították.

A 13. havi összeg csak az általános nyugdíjkasszából (AHV) járó nyugdíj után járna, az öregségi ellátás másik, a munkáltatók és a munkavállalók közös nyugdíjalapjából járó – gyakran magasabb – részére nem vonatkozik.

Megszavazták a 13. havi nyugdíjat Svájcban. Fotó: Getty Images
Megszavazták a 13. havi nyugdíjat Svájcban. Fotó: Getty Images

Svájcban jelenleg 1225 frank (500 ezer forint) a legkisebb (állami) öregségi vagy özvegyi nyugdíj, a legmagasabb pedig nem lehet több 2450 franknál (1 millió forint). Egy pár együttvéve legfeljebb 3675 frank (1,5 millió forint) nyugdíjat kaphat. 2021-ben a férfiak átlagosan 4400 (1,8 millió forint), a nők pedig 3000 frank (1,2 millió forint) nyugdíjat kaptak Svájcban, de ez tartalmazza a (magán) nyugdíjpénztár által folyósított összeget is.

Az összeg jelentős kontrasztban van a magyarországi szépkorúaknak járó illetménnyel. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az átlagos öregségi nyugdíj összege csupán 231 ezer forint, a mediánérték pedig 204 ezer forint.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22 °C
Minimum: +12 °C

A felhős tájakon is fokozatosan szakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Gomolyfelhők képződnek, amelyek nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén törhetnek magasabbra, így délután már egyre inkább ott lehetnek további záporok, zivatarok, amelyek este nagyrészt lecsengenek. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható, de a legtovább felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra