Így spórolhatnánk a vízzel

Egy rendkívül síkos vécébevonatot fejlesztettek ki az amerikai kutatók. Úgy vélik, a bevonat alkalmazásával világszerte hatalmas mennyiségű vizet lehetne megtakarítani az öblítésnél.

90 százalékkal kevesebb vízzel kell leöblíteni a vécét a használat után, ha az új bevonatot alkalmazzuk - állítják a Penn Állami Egyetem tudósai.

vécé, vécékagyló, vécébevonat, víztakarékosság, vécé leöblítése,
A bevonat miatt 90 százalékkal kevesebb vízzel lehet leöblíteni a vécét. Fotó: iStock

A spray, amellyel spórolhatunk

Nem is a vécén van a legtöbb baktérium - részletek itt!

A spray még a teflonnál is síkosabb anyaggal vonja be a vécékagylót. Használatát 50 öblítés után meg kell ismételni, mert a vizelet oldja a bevonatot. A kutatók felhívták a figyelmet arra is, hogy a vécéöblítéshez használt friss víz napi mennyisége hatszorosa Afrika teljes vízfogyasztásának. A találmány azonban jelentősen változtathat ezen az arányon. Emellett a bevonat megelőzi a vécékagylókban a baktériumok elszaporodását, valamint csökkenti a kellemetlen szagokat is.

"Kutatócsoportunk kifejlesztett egy hatékony, biológiai alapú, folyékony, salak- és baktériumtaszító bevonatot, amely alapvetően elvégzi a toalett öntisztítását" - hangsúlyozta Tak-Sing Wong, az egyetem gépészmérnök docense.

Naponta egyébként több mint 141 milliárd liter vizet használ a világ a toalettek öblítésére.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső