Így fertőtleníthetjük okostelefonunkat

Szakértők mondják el, hogyan lehet hatékony és biztonságos a mobilunk fertőtlenítése.

Csökken a fertőzésveszély, ha így takarítunk otthon - cikkünkből kiderül, mire kell figyelni.

Üvegen, rozsdamentes acélon és műanyag felületeken akár napokig is élhet az új koronavírus kórokozója, és bár sokan rendszeresen fertőtlenítenek otthon, a többség elfelejti vagy elhanyagolja az okostelefonja megfelelő tisztítását. Pedig ez az a tárgy, amit szinte egész nap fogdosunk, és persze nem mosunk kezet utána - márpedig, mivel egy 2015-ös tanulmány szerint egy órán belül akár 23-szor is az arcunkhoz érhetünk, bizony eléggé ki vagyunk téve a kórokozók támadásának.

Hogyan fertőtlenítsük?

Az amerikai járványügyi hivatal, a CDC azt javasolja, hogy fertőtlenítsük rendszeresen azokat a tárgyakat, amiket gyakran megérintünk, beleértve az elektromos kütyüket és a távirányítókat is. Hogy mégis hogyan? Töröljük át alkoholos törlőkendővel, vagy spricceljünk ezekre a tárgyakra legalább 70 százalékos alkoholt, majd alaposan szárítsuk meg. A tisztításhoz használjunk kesztyűt. Ismételjük meg a műveletet minden alkalommal, amikor kezet mosunk vagy fertőtlenítünk, illetve, ha kemény felületről, például asztallapról vesszük kézbe a mobilt, mert újra használni szeretnénk.

A járvány idején gyakrabban tisztítsuk meg a telefonunkat
A járvány idején gyakrabban tisztítsuk meg a telefonunkat

Továbbá azt javasolják, tegyük elektromos kütyüinket tokba, illetve használjunk védőfóliát, ami védi a tárgyakat attól, hogy a naponta többszöri tisztítás során esetleg nedvesség kerüljön a belsejükbe.

Hogyan fertőtlenítsük iPhone-unkat és androidos telefonunkat?

Az Apple csak nemrég változtatott álláspontján az okostelefonok tisztítását illetően. Ők a termékek 70 százalékos izopropil alkoholos törlőkendővel vagy Clorox fertőtlenítő törlőkendővel történő áttörlését javasolják. Akinél ilyesmi nincs otthon, annak a cég illetékesei szerint megteszi egy szemüvegtörlő kendő és pár csepp langyos szappanos víz is, amivel finoman áttörölheti az iPhone külső felületeit. A hipótól és a krémes állagú tisztítószerektől viszont óvakodjunk (utóbbiak eltömíthetik a telefonok burkolatán az apró nyílásokat).

Az androidos okostelefonoknál már árnyaltabb a kép, ugyanis ahány szolgáltató, annyiféle különböző módszert ajánlhatnak. A Samsung például hipoklórsav-bázisú megoldásokat javasolja, vagy a fent már említett 70 százalékos izopropil alkoholt vagy ethanolt. Fontos, hogy ezek használatát soha nem a terméken, hanem egy mikroszálas kendőn ajánlják, és csak utána a készüléken.

Érdemes odafigyelni arra is, hogy a telefontokok fertőtlenítésére is gondoljunk rendszeresen: vegyük ki a készüléket, aztán töröljük át a tokot. Ha szilikont használunk, egy szappanos vízzel átitatott mikroszálas kendő jó szolgálatot lehet. Majd alaposan szárítsuk meg a tokot, mielőtt visszatennénk bele a mobilunkat.

Forrás: thehealthy.com

Járvány: Nógrád a legszófogadóbb, Pest megye a legfelelőtlenebb - hogy egészen pontosan mi derül még ki a Google adataiból, azt az nlc.hu cikkéből tudhatja meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció