Így hat a fagyasztás az ételek tápértékére

A fagyasztás egy közkedvelt otthoni tartósítási mód. De vajon mennyire változtatja meg az élelmiszerek tápértékét? Dietetikusok elárulják.

Az élelmiszerek lefagyasztása nagyszerű lehetőséget nyújt a gyors romlás megelőzésére, valamint a hosszú állásból fakadó vitaminvesztés megakadályozásra is. Fontos tudni ugyanakkor, hogy nem minden ételre hat ugyanúgy az extrém alacsony hőmérsékleten való tárolás. Vajon kell-e aggódnunk a lefagyasztott alapanyagok és készételek tápértékének csökkenése miatt?

fagyasztott gyümölcs
A fagyasztott gyümölcsök és zöldségek akár jobbak is lehetnek. Fotó: Getty Images

Attól függ…

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint a fagyasztóban történő tárolás során alig változik az ételek tápértéke. A tápanyag-összetétel alakulása azonban összességében attól függ, hogy pontosan milyen élelmiszert fagyasztunk le, és hogy ez az étel nyers-e, vagy fagyasztás előtt blansíroztuk, főztük esetleg – hívta fel a figyelmet a Health.com cikke.

„Egyes élelmiszerekben nő a tápanyagok biológiai hozzáférhetősége, ha fagyasztás előtt hőkezelésnek vetik alá őket, míg mások nyers állapotban tápanyagdúsabbak” – magyarázta Kristin Kirkpatrick dietetikus. Kelsey Costa táplálkozási tanácsadó pedig arra mutatott rá, hogy a fagyás közben keletkező jégkristályok lebonthatják a sejtfalakat, így kiolvadáskor bizonyos tápanyagok – például a C- és B-vitaminok – mennyisége enyhén csökkenhet. A veszteség általában nagyon csekély, azonban a szakértő szerint további kutatásokra lenne szükség ahhoz, hogy jobban megérthessük, pontosan milyen hatással lehet a fagyasztás az ételek tápanyag-összetételére.

A fagyasztott gyümölcsök és zöldségek akár jobbak is lehetnek

A szakértők szerint a fagyasztás – más élelmiszer-tartósítási módszerekkel összehasonlítva – igen hatékonyan megőrzi az élelmiszerek tápanyagtartalmát. A fagyasztás lelassítja a vitaminvesztést, amely idővel mindenképpen bekövetkezne, ha az élelmiszert szobahőmérsékleten vagy hűtőszekrényben tárolnák” – magyarázta Costa.

Rahaf Al Bochi táplálkozási szakértő pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a friss termékek a tápanyagok egy részét már elveszítik addigra, mire az élelmiszerboltokba kerülnek, miközben a fagyasztott gyümölcsöket és zöldségeket a betakarítás után néhány órával máris tartósítják gyorsfagyasztással, ami lehetővé teszi az érett alapanyagok tápanyagainak megőrzését.

Fagyasztott gyümölcsöt ennél? Erre figyelj!

Kirkpatrick emlékeztetett továbbá, hogy egy 2017-es összehasonlító tanulmány megvizsgálta a friss, a frissen fagyasztott, valamint a frissen (5 napig hűtőszekrényben) tárolt gyümölcsök és zöldségek tápanyag-összetételét. Az eredmények nem mutattak szignifikáns különbséget a friss és a fagyasztott élelmiszerek vitamintartalma között. Megállapították azonban, hogy a fagyasztott termékek sokszor jobban teljesítettek, mint a frissen tároltak. A tanulmány szerzői ezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy eredményeik cáfolják a hiedelmet, miszerint a friss élelmiszerek tápértéke lényegesen magasabb a fagyasztottakénál.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra