Fűtésszezon: így kerüljük el a szén-monoxid-mérgezést

A magas számláktól tartva teljesen érthető, hogy sokan igyekeznek spórolni a fűzésszezonban. Van azonban egy eszköz, amelyre nem érdemes sajnálni a pénz: a szén-monoxid-érzékelő. Mutatjuk, miért.

A szén-monoxid (CO) egy színtelen és szagtalan gáz, amelynek jelenlétét nehéz észrevenni – kezdetben ugyanis csupán néhány, nem túl specifikus tünet utal rá. Alvás közben viszont ezek a jelek sem tűnnek fel, az esetleges szén-monoxid-szivárgás tehát az életünket is veszélyezteti. Ezzel a gázzal a legnagyobb probléma, hogy még az oxigénnél is erősebben kötődik a hemoglobinhoz, ezáltal tehát megakadályozza, hogy a vörösvértestek oxigént vegyenek fel és eljuttassák azt a sejtekhez és szervekhez – olvasható az Egészségvonal cikkében.

A szén-monoxid-mérgezés veszélyére és a megelőzésének lehetőségeire a fűtésszezonban különösen fontos felhívni a figyelmet, hiszen a szén-monoxid jellemző forrásai közé tartoznak a gázkonvektorok, valamint a tüzelőanyaggal működő térfűtő berendezések, kandallók is. De hasonló veszélyt jelenthet a gáztűzhely, a vízmelegítő gázbojler, a kemence, a beltéren működtetett faszenes grill, valamint a hordozható generátor is. De a az alapjáraton működő autó vagy teherautó is kibocsáthat nagy mennyiségű szén-monoxidot, zárt garázsban tehát ez is problémát okozhat.

szén.monoxid-mérgezés, fűtés, radiátor, gáz
Egy esetleges szén-monoxid-szivárgás az életünket is veszélyezteti. Fotó: Getty Images

Jelek, amelyek CO-mérgezésre utalnak

A mérgező gáz leginkább tökéletlen égésnél szabadul fel. Ha ugyanis nincs elég oxigén az éghető anyag elégéséhez, akkor mérgező égéstermékek keletkeznek. A rosszul szellőző helyiségekben a szén-monoxid könnyen felgyülemlik, nagy mennyiségben történő belélegzés esetén pedig megjelennek a mérgezés tünetei.

A fejfájás, a gyengeség, a zavartság és a hányinger a szén-monoxid-mérgezés leggyakoribb kezdeti tünete. A későbbiekben viszont további panaszok is felléphetnek, úgymint

 • alsó végtagi izomgyengeség,
 • vizelési és székelési inkontinencia,
 • gondolkodási problémák,
 • légzési nehézségek,
 • görcsök,
 • szívritmuszavar,
 • kóma.

Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy a fejfájás, a gyengeség, a hasi fájdalom, a hányinger, a látási zavarok, az intellektuális hanyatlás, illetve a krónikus obstruktív tüdőbetegségre (COPD) utaló tünetek kis mértékű, de folyamatos szén-monoxid-mérgezést jelezhetnek.

Valóban fel lehet fűteni egy szobát mini hősugárzóval? Mutatjuk a választ.

Komoly szövődményei lehetnek

A szén-monoxid-mérgezés elkerüléséért minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, a veszélyes gáz belélegzése ugyanis már kis mennyiség esetén is maradandó károsodásokat okozhat. A lehetséges szövődmények közé tartozik az agy-, szív- és szervkárosodás, valamint a halál is. A legveszélyeztetettebb csoportoknak a gyermekeket és a szívbetegeket tartják.

A mérgezés azonban a magzatokra is komoly veszélyt jelent. Még ha a várandósság korai szakaszában járó nő túl is éli a szén-monoxid-mérgezést, a baba akkor is olyan súlyos agykárosodást szenvedhet, hogy az orvosok indokoltnak tarthatják a terhesség művi megszakítását.

Mit tegyünk CO-mérgezés gyanúja esetén?

Ha szén-monoxid-mérgezésre gyanakszunk, akkor a leglényegesebb, hogy megakadályozzuk a még több gáz belélegzését, tehát azonnal menjünk friss levegőre! Ha nem mi vagyunk az érintettek, akkor szellőztetéssel, illetve a mérgezést szenvedett személy kihozatalával próbáljunk segíteni – fontos azonban, hogy ezt ne a saját biztonságunk rovására tegyük. Ne felejtsük el mielőbb a mentők segítségét kérni.

A szén-monoxid-mérgezést vérvizsgálattal tudják megerősíteni. Ha a vér szén-monoxid-tartalma 70 ppm (pars per millió) felett van, akkor már olyan szintű mérgezésről van szó, amely fizikai tüneteket is okoz. A mérgezést szenvedett személyeknek 100 százalékos tisztaságú oxigént vagy magasnyomású oxigént adnak. Ez segít, hogy minél gyorsabban kiürüljön a szervezetből a káros gáz, és visszaálljon a szervezet normál oxigénellátása.

Hogyan előzzük meg a bajt?

Néhány óvintézkedéssel jelentősen csökkenthetjük a szén-monoxid-mérgezés kockázatát. Fontos például, hogy rendszeresen ellenőriztessük a gázzal, illetve égéssel működő készülékeinket, berendezéseinket, és szükség esetén javíttassuk meg vagy cseréltessük ki azokat. Ezenkívül az alábbiakat is érdemes megfogadni a nagyobb biztonság érdekében:

 • Vásároljunk szén-monoxid-érzékelőt, és helyezzük azt a szén-monoxid-forrás közelébe! Ügyeljünk arra, hogy az érzékelőben rendszeresen cseréljük az elemeket!
 • Szellőztessünk gyakran azokon a helyeken, ahol gázt, fát, propánt vagy más tüzelőanyagot égető berendezések, járművek vannak!
 • Ellenőriztessük gyakran nyílt égésterű berendezéseit – például a kazánokat, bojlereket –, és használjuk azokat a rendeltetésüknek megfelelően! A kémények évenként átvizsgálásáról se feledkezzünk meg!
 • Autónkat soha ne indítsuk be zárt garázsban!
 • Lehetőség szerint ne aludjunk gázzal vagy kerozinnal működő térfűtők közelében!
 • Vegyük komolyan a szén-monoxid-mérgezés tüneteit!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +11 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten még többfelé lehet erősen felhős az ég, ott elvétve kisebb eső, zápor is előfordul. A szél északnyugatira fordul, és szerte a Dunántúlon, valamint északkeleten, keleten is megélénkül, helyenként megerősödik. Késő este 13 és 19 fok valószínű. Hidegfront érkezik, de jelentős időjárásváltozást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra