Ezeket a gyógyszereket tegyük a bőröndbe

Ha nyaralni készülődünk, felvetődik a kérdés, hogy vajon milyen gyógyszereket vigyünk magukkal, illetve kiránduló, táborozó nagyobb gyermekeinket milyen készítményekkel lássuk el. Mutatjuk.

Egyre többen töltik nyári szabadságukat külföldön, ahol az orvosi ellátás és a gyógyszerek ára a többszöröse az itthon megszokottnak. Természetesen több napig tartó lázas állapot, súlyosabbfertőzésvagy baleset esetén orvoshoz kell fordulni, amelynek költségeit - ha van érvényes, előre megkötött betegségbiztosítás - utólag a biztosító megtéríti, de a legtöbb esetben, ha megfelelően felkészültünk, ezeket a szolgáltatásokat nem kell igénybe venni. A felkészülés azért is fontos, mert még belföldi nyaralásnál sem biztos, hogy szükség esetén azonnal találunk egy gyógyszertárat, ahol hozzájuthatunk a szükséges gyógyszerekhez. Utazás előtt tehát állítsunk össze egy kis "úti patikát", amely tartalmazza a legszükségesebbeket. Krémeket és kúpokat lehetőleg hűtőtáskában szállítsunk, és - ha megtehetjük - a nyaralás alatt tartsuk hűtőszekrényben vagy hűvös helyen. Gyógyszereinket óvjuk a sugárzó hőtől.

nyaralás, utazás, úti patika
nyaralás, utazás, úti patika

Mire készüljünk fel "úti patikánk" összeállításakor?

Lázcsillapítás

Csecsemőknek, kisebb gyermekeknek kúp, nagyobb gyermekeknek és felnőtteknek tabletta.

Fájdalomcsillapítás

Recept nélkül is kapható számos, kiváló minőségű tabletta.

Hasmenés

Széntabletta. Gyermekeknek hasmenés esetén tilos! Konzultáljunk orvosunkkal nyaralás előtt!

Hányás

Hideg folyadék kanalankénti adása csillapítja a hányást. Sok gyermek és felnőtt szenved hosszabb utazás közben hányingertől, ilyenkor B6-vitamin bevétele csökkentheti a panaszokat. Megfelelő minőségű, recept nélkül kapható készítmények beszerezhetőek a gyógyszertárakban, kérjük a gyógyszerész segítségét.

Herpesz

Erre hajlamos egyéneknél az erős napsugárzás hatásáraherpeszalakulhat ki. Vigyünk magunkkal herpesz elleni krémeket, amelyek megelőzhetik keletkezését vagy elősegítik a gyógyulást.

Rovarcsípések

Viszketést csökkentő gélekkel enyhíthetjük a kínokat. Kullancscsípés esetén akullancseltávolítása kötelező! Ehhez egy jó csipesz elegendő.

Napégés

Tengerparti, vízparti nyaralás esetén elengedhetetlen a napozókrém használata. A legalább 30 faktoros változat használatát ajánlják. Ha az idén már nem először napozunk, akkor is használnunk kell napozószert. Ha az elővigyázatosság ellenére mégis megégnénk, használjunk speciális készítményt. A patikákban kapható olyan spray is, amely a bőrre permetezve habot képez, ezáltal hűsíti és megnyugtatja a napégett bőrt.

Napszúrás

Megelőzhető sapka, kendő, napernyő használatával, vagy a haj vizesen tartásával. Napszúrás tünetei - fejfájás, hányinger, hányás,láz- esetén besötétített helyen való fektetéssel, fejre alkalmazott hideg vizes borogatással, hányás- és lázcsillapító adásával a panaszok csökkenthetők. Ha mindez kevésnek bizonyul, orvoshoz kell fordulni.

Sebek ellátása

A horzsolt, vágott sebeket a rárakódott szennyeződéstől meg kell tisztítani, bő folyó vizes lemosással, majd fertőtleníteni kell a sebet. Tilos a sebeket sebhintőporral beszórni, mert kemény var alakulhat ki, amely alatt a kórokozók elszaporodhatnak és gennyedést okozhatnak. A sebek ellátásához szükséges eszközöket feltétlenül vigyük magunkkal. Nem hiányozhatnak az úti csomagból a gyorstapaszok sem, sőt érdemes magunknál tartani sebgyógyulást elősegítő krémet is.

Enyhe megfázásos tünetek

Jól kezelhetők vény nélkül kapható szerek adásával, kiegészítve torokfertőtlenítők alkalmazásával. Antibiotikumot ne vigyünk magunkkal, súlyosabb tünetek esetén úgyis orvoshoz kell fordulni, aki eldönti a további kezelés menetét.

Akik krónikus betegség miatt állandó gyógyszerszedésre szorulnak, gyógyszereiket vigyék magukkal, mert a kezelés önkényes felfüggesztése állapotuk romlását idézheti elő. A nem kereskedelmi mennyiségű gyógyszerek külföldre való kivitele nem okoz problémát.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső