Ezek az élelmiszerek állnak el a legtovább

Mik azok a termékek, amelyekből bátran beszerezhetünk nagyobb mennyiséget, mert helyesen tárolva hosszú ideig megőrzik minőségüket? Jó, ha észben tartjuk ezt a listát, amikor vásárolni indulunk.

Ezeket az ételeket ne tegyük a hűtőbe A nagybevásárlásból hazaérve első dolgunk hűtőbe tenni a romlandó élelmiszereket. Azonban számos zöldség és gyümölcs tárolására nem a hűtőszekrény a legalkalmasabb hely. Részletek itt.

Méz, az igazi tartós élelmiszer

A jól lezárt üvegben, páramentes helyen tárolt méz akár évszázadok, sőt évezredek után sem romlik meg. Ezt bizonyítja az is, hogy többezer éves egyiptomi sírokban is találtak már olyan mézet, amiről bebizonyosodott, hogy ehető. De ez csak akkor igaz, ha nem bontottuk meg. Bár egy idő után kikristályosodik, de ez nem jelez bajt. Ilyenkor rövid ideig tartó melegítéssel hamar visszanyerhető a méz szokásos, folyékony állaga.

A felbontatlan méz évezredek után is ugyanúgy fogyasztható. Fotó: Getty Images

A felbontatlan méz évezredek után is ugyanúgy fogyasztható. Fotó: Getty Images

Juharszirup. Örökidőkig?

Akárcsak a mézre, a kanadaiak kedvenc édesítőjére is igaz, hogy ha nem bontjuk fel, örökké eláll. Ügyeljük rá azonban, hogy a szekrény mélyén tároljuk, mert a napfény nem tesz jót neki.

Só: csak száraz helyen lesz tartós

A leggyakrabban használt ételízesítőből is lehet nagyobb készletet felhalmozni otthon, mert amennyiben nem éri nedvesség, gyakorlatilag életünk végéig felhasználhatjuk.

Cukor: hajlamos becsomósodni

Mondhatjuk, hogy a só édes párja: száraz helyen korlátlan ideig megőrzi minőségét. Ha viszont nedvesség éri, becsomósodik.

Rizs, légmentesen lezárva

Bizonyos rizsfajták (a fehér, a basmati, a jázmin, az arborio és a vadrizs) szinte korlátlan ideig eltarthatóak. De itt is fontos a tárolás: lehetőleg légmentesen lezárt üvegben, száraz, hűvös helyre kerüljenek a konyhaszekrényben vagy a kamrában.

Száraz bab. Nem veszít a tápértékéből

Tény, hogy minél régebbi egy bab, annál tovább kell főzni vagy előáztatni. Ám ennek ellenére megéri tartani otthon belőle, mert azon kevés zöldségek egyike, amelyek évek alatt sem veszítenek tápértékükből. Emellett sokféleképpen felhasználhatjuk, készülhet belőle leves, saláta, köret, mártás húshoz.

Száraztészta: tartós élelmiszer, ha nincs felbontva

Bár a legtöbb száraztészta csomagolásán található lejárati idő, ez nem jelenti azt, hogy utána nem fogyasztható. Mivel kivonják belőle a nedvességet, amíg nem bontjuk fel, megőrzi a minőségét.

Instant kávé. Fagyasszuk le

Ha lefagyasztjuk, évtizedekkel később is remek vésztartalék lehet olyan alkalmakra, amikor éppen elfogy a kedvenc, friss kávénk.

[TOP-CIKKEK-AJANLO]

Étcsokoládé, 1-2 évre

Végül egy kakukktojás. Ugyan nem áll el hosszú évtizedekig, de valószínűleg jóval tovább, mint elsőre gondolnánk, ezért szerepel a listánkon. A jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládé ugyanis általában 1-2 évig megőrzi minőségét a kamrában tárolva. A tejcsokoládé ezzel szemben csak pár hónapig, mivel tejtartalma miatt hamarabb romlásnak indul.

Forrás: USA Today, Huffington Post,

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: