Egyre több német nyugdíjas költözik Magyarországra

Egyre több német nyugdíjas telepedig le Magyarországon, mert az ottani nyugdíjukból itt gondtalanul élhetnek. A hazai ingatlanokra a legtöbb külföldi érdeklődés Németországból érkezik.

Németországban sokan döntenek úgy, hogy külföldön élik le nyugdíjas éveiket. A legnépszerűbb kivándorlási célpontok között olyan országok vannak, amelyek jelentősen alacsonyabb megélhetési költségekkel rendelkeznek, így sok idős német még alacsonyabb nyugdíjkifizetések mellett is fényűző életet élhet ott – írja a Merkur című német lap.

nyugdíjas, német, magyar ingatlan, adás-vétel
A külföldi ingatlanvásárlók közül a legtöbben németek. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Az egyik kedvenc célpont Magyarország, itt ugyanis egy német nyugdíjas sokkal jobban kijön a pénzéből. Az ingatlanárak és a megélhetési költségek miatt döntenek egyre többen úgy, hogy nálunk telepednek le. A Német Nyugdíjbiztosítási Alap szerint 2021-ben összesen 5398 nyugdíjat utaltak át Magyarországra. A kedvenc célpont a Balaton és környéke.

Itthon bőven elég a német nyugdíj

A 71 éves Wilhelm Dörnhöfer és felesége, Aline nyugdíjasként költöztek egy Balaton környéki faluba három évvel ezelőtt. Németországban ugyanis a nyugdíjuk nem lett volna elég a mindennapi élethez. Elmondásuk szerint a megélhetési költségek odahaza mindent felemésztettek. Dörnhöferék 1400 eurós nyugdíjukból azonban jól megélnek Magyarországon.

A legtöbb külföldi érdeklődés az ingatlan.com-ra Németországból jön. Ezt alátámasztják a KSH adatai is, amelyek alapján a külföldi vásárlók közül a németek vannak legtöbben – fejtette ki az Indexnek Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője. Elmondása szerint a kínaiak és vietnámiak 80-90 százalékban Budapesten vásárolnak ingatlant, az oroszok körülbelül fele-fele arányban vásárolnak a fővárosban és vidéken. A németekkel kapcsolatban azonban kiemelte: 30 százalékuk vásárol Budapesten, túlnyomó többségük inkább a Dunántúlon és a Balaton környékén keres új otthont.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Főleg a keleti területeken zártabb maradhat a felhőzet, amely nyugat felé haladva szakadozik, gomolyosodik, néhány órás napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra délután elsősorban a Dunántúlon kell számítani. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között alakul. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra