Divat lett az otthoni víztisztítás! Milyen kancsót vegyünk?

A csapból elvileg tiszta víz folyik, mégsem vagyunk elégedettek a végeredménnyel, hiszen évi 105 liter palackozott ásványvizet fogyasztunk fejenként. Miért nem tisztítjuk a csapvizet házilag? Spórolhatunk és környezettudatosabbak is lehetünk. Szétnéztünk.

A magyarországi vízművek honlapjait böngészve és a Tudatos Vásárlók legutóbbi nagy úgy tűnik, hazánkban szinte kivétel nélkül mindenütt megfelel az ivóvíz minősége. Mégis érik az embert meglepetések, ha egyszer-egyszer úgy adódik, hogy "szét kell kapni" a csapot: a szűrőkben felhalmozódó szennyeződések és vízkőmorzsák láttán meglepődik a fogyasztó, illetve felmerülhet benne a kérdés, hogy vajon mi minden lehet még egy pohár vízben, amit még csak nem is látunk szabad szemmel.

Miért érdemes szűrni?

Évente 1,5 millió PET palackot dobunk ki. Az ezzel járó környezetszennyezés ellen lépett fel David Wilk kanadai író, aki mozgalmat indított a csapvíz népszerűsítésére "Válts csapra" target="_blank"> jeligével. A házi víztisztítás hazánkban nem szükségszerű, sokkal inkább lehetőség arra, hogy valóban tiszta, az elöregedett vízvezetékből a vízbe kerülő nemkívánatos nehézfémektől, illetve növényvédő szerektől és szerves szennyeződésektől megtisztított, lágyabb vizet fogyaszthassunk, aminek minősége vetekszik az ásványvízével. Erre többféle megoldás létezik, mi most a legelérhetőbbet és a legolcsóbbat, a kancsós víztisztítás témakörét járjuk körül - a csapvíz védelmében.

Mit adnak a pénzemért?

A szűrőkancsók a fizikai szennyeződéseket és a vízben található íz- és illathatást rontó, illetve rákkeltő összetevőket szűrik ki, esetleg adagolnak a szűrt vízhez.

Használatuk nem igényel nagyobb beavatkozást a vízhálózatban, és működésük is egyszerű: a szűrőbetét aktivizálását követően a kancsó felső tartályát megtöltjük csapvízzel, ami a gravitáció segítségével átfolyik a szűrőbetéten, és az alsó tartályból kiöntve a frissen tisztított víz már fogyasztható is.

Egy egyszerűbb víztisztító kancsót már lehet beszerezni, melyek többféle kancsóval is kompatibilisek.

Mivel a szűrt víz lágyabb, meghosszabbítja a háztartási gépek élettartamát, így érdemes a tea- és kávéfőzőbe is ilyet tölteni. Ezt leegyszerűsítendő, már kapható olyan vízszűrő is, ami is funkcionál.

Mennyi fér a kancsóba?

A kancsók méretét és szűrt vizes kapacitását tekintve viszonylag széles a skála: a kisebb kancsók általában is át tudnak szűrni néhány perc alatt.

Mit ígérnek a szűrők?

A víztisztítást egy cserélhető szűrőbetét biztosítja, amit a gyártók általában 4 héten át tartó használatra szavatolnak, vagy ha a maximálisan átszűrhető vízmennyiséget korábban elérik, akkor ennél hamarabb is esedékes lehet a csere.

Évi 105 liter ásványvíz minimum 10-15 ezer forint kiadást jelent egyetlen személynek. A fővárosban 105 liternyi csapvíz 25 forintba kerül, amiből már egy kancsó egy darab szűrőbetétje is képes szűrt vizet előállítani, akár harmadennyi pénzből is. A kancsók szűrőjének kapacitása a víz keménységétől függően is változhat, de a gyártók garanciája szerint az egyes szűrőkön csapvíz is átfolyhat, mire cserélni kell őket. A legtöbb kancsó tetején egy kis digitális kijelző tájékoztat a betét állapotáról.

A kancsók több lépcsőben tisztítják a hálózatból érkező vizet, hiszen szűrőjükben szén, egy ioncserélő gyanta és a legfinomabb szűrők segítségével "akadnak fenn" a nemkívánatos alkotórészek, miközben a folyamat végére akár 80 százalékkal lágyabb víz is csoroghat a kancsóba. Az így kapott víz alkalmasabb főzéshez, és lágy, tiszta "oldószerként" jobban kihozza a tea és a kávé aromáját is, sőt még a belőle készült jégkocka sem lesz olyan zavaros.

Hogyan válasszak?

Az első szempont az legyen, hogy a termék szerepeljen az és jóvá is hagyott, a víz kezelésére és tisztítására alkalmazott termékek és technológiák listáján, hiszen így garantált, hogy biztosan olyan terméket vásároljunk, ami nem árt, hanem valóban használ egészségünknek.

Vásárlás előtt tájékozódjunk, hogy lakhelyünkön milyen a csapvíz minősége, van-e olyan alkotórész vagy szennyeződés a vízben, ami miatt érdemes speciális szűrőt vásárolni, és hogy szóba jöhet-e egyáltalán a kancsós víztisztítás, vagy valamilyen komolyabb berendezésre lesz szükség. Fontos, hogy az általunk választott kancsó szűrőbetétje ezüsttel impregnált legyen, hiszen ellenkező esetben a baktériumok is elszaporodhatnak benne.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció