Az otthon ápolásról

Ismert nyugati ápolási módszerek tanulmányozása után itthon is lehetővé vált a szociális gondozás és szakellátás együttes szolgáltatása...

Mit jelent az otthon ápolás?

Az otthon ápolás lehetőséget biztosít arra, hogy a beteget otthonában szakdolgozó lássa el, amennyiben a beteg kórházi ellátása nem indokolt.

Hogyan vehető igénybe az otthon ápolás?

A rászoruló háziorvosa elrendelése alapján jogosult a szakápolásra: ez lehet gyógytorna, fizioterápia és logopédus segítségét is lehet kérni. Egy éven belül 56 ellátást kérhet, illetve kaphat a beteg. A háziorvos egyszerre 14 ellátást rendelhet el, ami indokolt esetben még háromszor ismételhető. Mindenképpen jó és a háziorvos számára is biztonságot jelent, ha a kórházi ellátás befejezésekor a zárójelentésen a kezelőorvos javaslatot tesz a beteg otthoni szakellátására.

Magyarországon ez az ellátási forma 1996-tól működik, általában vállalkozás formájában. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szerződésben biztosítja - az engedélyezett vizitszám alapján - a megállapított ellátási díjat a szolgáltatónak, amelyhez a vállalkozónak kell megteremteni a szükséges feltételeket (iroda, telefon, fax, eszközök, anyagok a munkavégzéshez, szakképzett munkatársak, stb.) Az otthonápolási szolgálatok működési feltételeit előíró rendeletek nagyon pontosan behatárolják mit, hol, ki, meddig végezhet, s hogy milyen viszontigazolások szükségesek.

Azt, hogy milyen feladatokat végezhetnek a munkatársak, azt a 15/1999. [VI.9.] EÜM-rendelet tartalmazza:

 • Szondán át történő tápláláshoz és folyadékbevitelhez kapcsolódó szakápolási tevékenységek végzése és tanítása
 • A tracheális (légcsőhöz tartozó) kanül tisztítása, a betét cseréje, e tevékenységek tanítása
 • Állandó katéter cseréjéhez, vagy rendszeres katéterezéshez, hólyagöblítéshez kapcsolódó szakápolói feladatok
 • Az intravénás folyadék- és elektrolitpótláshoz, parenterális (a gyomor-bélrendszeren kívüli) gyógyszerbeadáshoz kapcsolódó szakápolási feladatok
 • Baleseti- és egyéb műtétek utáni szakápolási feladatok. Az önellátás korlátozottsága esetén a testi higiéné biztosítása, valamint a mozgás segítése.
 • Műtéti területek (nyitott és zárt sebek) ellátása, sztómaterápia és különböző célt szolgáló drének kezelésének szakápolási feladatai.
 • Dekubitálodott (felfekvéses) területek, fekélyek szakápolási feladatai
 • Betegség következményeként - átmenetileg vagy véglegesen - kiesett vagy csökkent funkciók helyreállításához, fejlesztéséhez vagy pótlásához kapcsolódó szakápolási feladatok: gyógyászati segédeszközök, protézisek használatának tanítása. Hely- és helyzetváltoztatás segítése.
 • Szükség esetén speciális tevékenységek - pl: EKG, Doppler-vizsgálat, oxigénterápia, légzésterápia, szívó- valamint gyógylámpák, TENS-készülék alkalmazása.
 • A tartós fájdalomcsillapítás szakápolási feladatai
 • A beteg állapotától füg-gően beszédterápia, fizioterápia, gyógytorna, elektroterápia biztosítása
 • Haldokló beteg otthonában történő szakápolása, az ellátandó feladatok megnevezésével.
 • A szakápolás és a szakirányú terápiás szolgáltatás során biztosítani kell:
 • a beteg pszichés vezetését, étkezési tanácsadást és mindazon tevékenységek megtanítását, amelyet maga a beteg és/vagy családja megtehet a beteg egészsége megtartásáért, helyreállításáért vagy állapota romlásának megakadályozásáért,
 • ápolási kórelőzmény felvételét, az ápolási folyamat dokumentálását és jelentési kötelezettség teljesítését
 • rendszeres kommunikációt a házi-, illetve a kezelőorvossal és más, a betegellátásában résztvevőkkel.

Ki dolgozhat az otthonápolási szolgálatoknál?

Minimum 3 éves szakmai gyakorlat szükséges ahhoz, hogy valaki az otthonápolásban vállaljon munkát. A munkatársaknak a beteg aktuális állapotának felmérése után, ápolási tervet kell készíteni az ellátás céljának meghatározásával, amit az elrendelő háziorvos hagy jóvá. Az alkalmankénti tevékenységet minden esetben dokumentálni kell - mit, mennyi ideig és milyen eredménnyel végzett az ápoló vagy a gyógytornász, javul, stagnál, esetleg romlik a beteg állapota.

Az ápoló munkája nem a család helyettesítését jelenti, csak segítséget ad. Minden lehetőséget felmérve, támogatják a rászorulókat - a körülmények ismeretében - életmódbeli tanácsokkal, kölcsönözhető eszközökkel, esetenként segédanyagokkal.

A segítség "ideje"

A rendelet értelmében minimum fél óra, maximum 3 óra lehet - de ezt nem a család igénye szabja meg, hanem az ellátandó feladat. A probléma pl. lehet egy krónikus lábszárfekély, amellyel a beteg nem tud eljárni a kötözésre. Ezt az ápolók eredményesen kezelik, a tevékenység elvégzésére elég 30-40 perc. Ahol azonban folyadékpótlás, infúzió szükséges, ott az ellátás időtartama 1,5-2 órát is kitesz, hiszen ebben az esetben csak a tű kihúzása után hagyható ott a beteg.

A jelenlegi rendszerben, ha naponta többször, vagy többféle segítésre van szükség - pl. egy stroke utáni rehabilitáció időszakában - a beteg körül, a rászoruló kórházba kényszerül, mert ilyen ösz-szetett feladatra még nincs kidolgozott és engedélyezett rendszer.

Ismert nyugati ápolási módszerek tanulmányozása után itthon is lehetővé vált hosszabb-rövidebb ideig a szociális gondozás és szakellátás együttes szolgáltatása. Statisztikai adatokkal alátámasztva kimutatták, hogy ez a forma jelentősen olcsóbb, mint a kórházi ellátás. Az így végzett munka igen hatékony és eredményes, s mint a betegnek, mint a családnak nagy biztonságot ad.

Az OEP - az otthon ápolás bevezetésekor - a finanszírozást a kórházi ágyszámcsökkentés utáni maradványkeretből kívánta biztosítani, ami a zártkasszás rendszerben az érdekek ütközését jelenti. A rendszer megismertetése, elterjesztése sem célja az egészségügyi tárcának, mert nincs rá fedezet.

A család az önkormányzattól is kaphat segítséget, ha szociális gondozóra van szüksége. (Ezért fizetni kell.)

 • A házi segítségnyújtás olyan gondozási forma, amely a jogosult önálló életvitelének fenntartását szükségleteinek megfelelően a lakásán, lakókörnyezetében biztosítja.
 • A házi segítségnyújtás körébe tartozó gondozói tevékenység különösen:
 • meleg étel biztosítása
 • bevásárlás
 • testi, személyi higiéné biztosítása, öltöztetés
 • ágyazás, takarítás, mosás, fűtés
 • orvoshoz kísérés, az orvos kihívása, gyógyszerkiváltás, gyógyszeradagolás
 • hivatalos ügyek intézése
 • külső kapcsolattartás elősegítése
 • pszichés gondozás

Az egészségügy rendszerének megújítása során jó lenne, ha bevezetésre kerülnének a betegellátásban megismert, kipróbált, eredményes és olcsóbb rendszerek. Ehhez lesz hiteles, tanult szakembergárda, akiknek hivatásként végzett felelős, önálló munkája tisztességes megélhetést biztosít.

Fontos, hogy minél többen ismerjék meg az otthoni szakápolást, hiszen minden újdonság esetében meg kell küzdeni azért, hogy azt elfogadják s hogy beépülhessen a mindennapjainkba. X.évf./7.szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: