A koronavírus legyőzte az ágyi poloskákat

Március és május között számottevően visszaesett a bejelentett lakossági ágyipoloska-fertőzések száma Budapesten. Rekordszintre csökkent a fertőzöttség.

A koronavírus-járvány ideje alatt 21 százalékkal csökkent a lakosság által bejelentett ágyipoloska-fertőzések száma Budapesten az előző év azonos időszakához képest. Öt éve nem volt ilyen alacsony a fertőzöttségi szint - derül ki egy rovar- és kártevőírtással foglalkozó cég adatainak elemzéséből. A lakossági bejelentések száma annak ellenére csökkent, hogy a koronavírus miatti korlátozások következtében fokozottabban érzik a problémát az érintettek, hiszen akár a nap 24 órájában össze vannak zárva a vérszívókkal.

Az ágyi poloskák utálnak bizonyos színeket Nagy valószínűséggel az ágyi poloskák olyan teremtmények, amelyekkel a legkevésbé sem szeretnénk együtt aludni, ám sokan mégis erre kényszerülnek. De van megoldás! Részletek itt.

Afertőzésrekordszintű csökkenése a koronavírus közvetett hatása, több tényező is szerepet játszott benne. "A nemzetközi turizmus az ágyi poloska világméretű terjedésének vezető okai között szerepel, amelynek átmeneti megszűnése lefékezte az ágyi poloskák terjedését" - magyarázta Szigeti Zsolt, az Abatox Kft. ügyvezetője. Ugyancsak lassítja a fertőzés ütemét a szociális távolságtartás, hiszen kontaktus híján az emberek nem adják tovább egymásnak az ágyi poloskákat. A korlátozásoknak köszönhetően a passzív terjedés szinte teljesen leállt.

A 2016-os állapothoz képest jelentősen visszaesett az ágyipoloska-fertőzések száma Budapesten. Fotó:
A 2016-os állapothoz képest jelentősen visszaesett az ágyipoloska-fertőzések száma Budapesten. Fotó:

A tudatos poloskairtás eredményeként az elmúlt öt évben folyamatosan csökkent a főváros ágyipoloska-fertőzöttsége. A 2016-os ágyipoloska-térkép jól mutatja, hogy ekkor lehetett a fertőzés tetőzése. 2019-re a gócterületek eltűntek, számottevően javult a fertőzöttségi helyzet, majd a koronavírus miatti veszélyhelyzet alatt rekord alacsony szintre csökkent.

Az ágyipoloska-fertőzöttség fokozatos csökkenésében az is szerepet játszott, hogy az utóbbi években az emberek többet tudnak a rovarról, így a megelőzés és a védekezés is tudatosabb lett. A társasházak nyitottabbá váltak arra, hogy rendszeres védekezéssel az egyéni problémákat közösségi szinten kezeljék, meggátolva a terjedést.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: