4 hiba, amit sokan elkövetnek szellőztetés közben

Azt gondolhatnánk, hogy a szellőztetésnél kevés egyszerűbb dolog létezik, hiszen nincs más dolgunk, mint kinyitni az ablakot egy időre, majd becsukni. Ám létezik néhány alapszabály, amit érdemes betartani, hogy otthonunkban mindig friss levegő legyen.

Télen különösen fontos téma a szellőztetés, mivel az idő nagy részében zárt ajtók, ablakok és a fűtés miatt hamarabb elhasználódik a szobák levegője. Ráadásul a mai korszerű, egyre jobban szigetelt épületek természetes szellőzése is jóval kisebb mértékű. Friss, oxigéndús levegőre viszont mindenképp szükségünk van, ezért hiába tombolnak kint a mínuszok, kénytelenek vagyunk rendszeresen átszellőztetni a helyiségeket - otthonunkban és munkahelyünkön egyaránt. Hogy a szellőztetés a lehető leghatékonyabb legyen, az alábbiakban összeszedtük, mi az a négy baki, amit a leggyakrabban elkövetnek ezzel kapcsolatban.

Szellőztetés előtt öltözzünk fel melegen, hogy elkerüljük a meghűlést. Fotó: iStock
Szellőztetés előtt öltözzünk fel melegen, hogy elkerüljük a meghűlést. Fotó: iStock

1. Nem tárjuk ki eléggé az ablakot

Sokan gondolják, hogy a téli hidegben jó megoldás, ha bukóra vagy éppen csak pár centire nyitják ki az ablakot, de cserébe később csukják be. Ezáltal ugyan hosszabb ideig tart a szellőztetés, de mivel kevésbé intenzíven tud betörni a kinti, hűvös levegő, nem csökkenti annyira a komfortérzetet. Azonban ezzel a módszerrel éppen azt érjük el, amit nem szeretnénk: hogy túl hideg legyen a lakásban.

Mivel a hosszabb szellőztetés miatt a falak és bútorok is kihűlnek, jóval hosszabb ideig tart visszafűteni a szobákat. Éppen ezért jobban járunk, ha teljesen kitárjuk az ablakokat, de 3-5 perc után be is csukjuk. Ennyi éppen elég, hogy kicserélődjön a levegőtömeg, de a falak és bútorok még meg tudják tartani a hőt.

2. Nem vesszük figyelembe a levegőminőség ciklusos változását

Télen mindig sokkal magasabb a légszennyezettség, hiszen a fűtésnek köszönhetően magasabb a szálló por koncentrátuma. Különösen reggel és este, mivel ekkor vannak otthon a legtöbben, és értelemszerűen ekkor fűtenek a legtöbb háztartásban. Éppen ezért - ha tehetjük - igyekezzünk napközben is szellőztetni, amikor tisztább a levegő. Ha ez a munkánk miatt nem megoldható, akkor érdemes elgondolkozni egy levegőtisztító berendezés beszerzésén.

Nyáron egyébként éppen a téli menetrend fordítottja figyelhető meg: a melegebb hónapokban a közlekedés jelenti a légszennyezés legnagyobb forrását. Vagyis akkor érdemes szellőztetni, amikor a legtöbben otthon tartózkodnak: kora reggel és késő este.

Beltéri légszennyezettség: súlyos betegségeket okozhat Amikor a légszennyezettségről beszélünk, a legtöbben a szmogra, a szennyezett városi levegőre, az autók kipufogójának bűzére gondolunk. Azonban beltéren, az otthonunkban vagy a munkahelyünkön is a levegőbe kerülhetnek olyan anyagok, amelyek veszélyeztethetik az egészségünket. Részletek itt!

3. Nem takarjuk le a bútorokat

Ahogy mi is felöltözünk (vagy legalábbis magunkra kapunk egy pulóvert, takarót), mielőtt nekiállunk az alapos szellőztetésnek, a nagyobb bútorokat is fedjük le valamivel. Borítsunk takarót, lepedőt az ágyra, kanapéra, tegyünk díszpárnákat a fotelekbe, székekre! Ezek némileg beszigetelik a bútorokat, védik azokat a beáramló hűvös levegőtől, így hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebb hőt veszítsenek. Vagyis elkerülhető például az a kellemetlen érzés, hogy jéghideg étkezőszékre kelljen leülni a konyhában.

4. Nem szellőztetjük át az ágyat

Azt gondolhatjuk, hogy reggel felesleges szellőztetni, hiszen napközben úgysem vagyunk otthon, nem érdemes kihűteni a lakást vagy házat. Azonban legalább a hálószobát szükséges ilyenkor is kiszellőztetni - és még azelőtt, hogy beágyaznánk. Az éjszaka folyamán ugyanis testhőnkkel felmelegítjük a matracot és ágyneműt, amely így némi izzadságot is beszívhat, ezzel pedig ideális táptalaj keletkezik az atkák és más láthatatlan "lakótársak" számára. Tehát miután felkeltünk, dobáljuk szét a párnákat és takarókat, majd nyissuk ki az ablakot pár percre, hogy megelőzzük az elszaporodásukat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció