Ízületi fájdalom – tényleg okozhatja az időjárás?

Van, aki a zsigereiben érzi, sőt fájdalmat él át, ha változik az időjárás. Ennek tudományos alapját járta körbe a Telex.

Azok, akik ízületi fájdalomtól szenvednek, gyakran érzik úgy, hogy az időjárástól függően erősödnek vagy enyhülnek a tüneteik. Bár az időjárással kapcsolatos hiedelmeket nagyon nehéz kiirtani a kollektív tudatunkból, az ízületi fájdalommal való kapcsolat nem biztos, hogy teljesen városi legenda, attól függ, éppen melyik kutatás eredményeit nézi az ember – írja a Telex.

ízületi fájdalom, lábfájdalom, lábikra
Valóban okozhat ízületi fájdalmat az időjárásváltozás? Fotó: Getty Images

Az igazság félúton van

Egy 2019-es nagy, 13 ezer ember bevonásával készült brit kutatás azt találta, hogy a magas páratartalom, az alacsonyabb légnyomás és az erősebb szél mind befolyásolják a krónikus fájdalommal élők tüneteit. Egy korábbi, 2007-es amerikai kutatás szerint a térdfájdalomban beállhat némi változás a hőmérséklet és a légköri nyomás változásával, míg egy 2017-es holland tanulmány alapján kijelenthető, hogy a légköri nyomás és a relatív páratartalom befolyásolja az ízületi gyulladás tüneteit.

Bőven akadnak azonban olyan kutatások is, amelyek egyáltalán nem találtak kapcsolatot az időjárás és az ízületi fájdalom között, a legreálisabb képet azonban valószínűleg azok a kutatások adják a helyzetről, amelyek amellett foglalnak állást, hogy a fájdalomérzékelés egyénenként változik. A kérdés ugyanis annyira soktényezős, hogy gyakorlatilag lehetetlen egyértelmű választ adni rá, ahogyan a tudományos kutatásoknak sem sikerült eddig.

A nagy időjárásváltozások nem kímélik a szervezetet, íme néhány tipp a tünetek enyhítéséért.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Estig gomolyfelhős, napos idő várható, majd a gomolyfelhők a nyugati országrész, illetve hozzávetőlegesen az Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna kivételével mindenütt leépülnek, kiderül az ég. Az említett sávban estig még kialakulhatnak záporok, esetleg egy-egy zivatar, másutt nem valószínű csapadék. Az északi, északnyugati szél eleinte még nagy területen lesz élénk, majd estére mérséklődik a légmozgás. Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgörcs és fejfájás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra