5 év mínusz egy délután alatt

Megvan-e még a 32? - kérdezte Mátyás király, mire a mesebeli öregember azt válaszolta, bizony az már csak 22. A fogak elveszítése régebben természetes része volt az öregedésnek, de a fogak azóta is árulkodnak az életkorról.

Egy angol felmérés szerint a fogfehérítés hatékonyabb a botoxnál vagy a ráncfeltöltésnél: a fehérebb fogak azonnal öt évvel fiatalosabbnak mutatják viselőjüket. Ráadásul akinek szép a mosolya, magabiztosabbnak érzi magát, és ez olyan bónuszokkal jár, mint a jobb munka és a sikeresebb párkapcsolat. A szép fogak tekintélyt, gazdagságot és furcsa mód még műveltséget is sugallnak.

Ilyen a helyes szájhigiénia Rengeteg időt töltünk arcbőrünk ápolásával, testünk karbantartásával és frizuránk megújításával. De mi a helyzet fogaink és ínyünk állapotával? Íme néhány tanács, amelyet érdemes megfogadni fogaink és ínyünk egészségéért!

Amerikában már régóta divat - nálunk azonban csak mostanság kezdett elterjedni a nézet, hogy a fogfehérítés a természetes szájhigiénia része. A fehér fogsor ugyanis nemcsak szép, de tisztább is, így kevésbé hajlamos a szuvasodásra. Sokféle módszer létezik az áhított eredmény elérésére.

A fehérítő fogkrém veszélye

A legkézenfekvőbb a bárhol kapható fehérítő fogkrém és rágógumi. Ezek olcsók ugyan, épp ezért csodát sem tesznek. Mivel csak kevés hatóanyagot tartalmaznak, maximum 1-2 árnyalatnyi fehérítésre képesek, ezt is csak hosszú hónapok használata után. Ám a szakemberek nem ajánlják mindennapos alkalmazásra, mert a benne lévő részecskékkel akár a fogzománcot is lecsiszolhatjuk.

Az egészséges, fehér fogsor nem csak a fiatalok kiváltsága
Az egészséges, fehér fogsor nem csak a fiatalok kiváltsága

Ennél jóval hatékonyabbak azok az otthon használatos szettek, melyekben egy sín található. Ezt kell a fogsorra helyezni, majd 10-20 percig rajta tartani. Pár hét alatt 4-6 árnyalatot lehet ezzel fehéríteni a fogon, ami már komoly eredmény. A módszer nagy előnye, hogy könnyű használni, és nem túl drága. Mivel lassan, lépcsőzetesen alakul ki az eredmény, bármikor abba lehet hagyni, ha úgy ítéljük meg. Komoly hátránya viszont, hogy ennél a fehérítési módszernél történik a legtöbb sérülés, mivel a sínt nem szakember helyezi fel, és ha nem érintkezik rendesen a fogsorral, akkor kifolyhat belőle a fogfehérítő anyag, amely a száj nyálkahártyájára vagy az ínyre kerülve komoly sérülést okozhat. Ráadásul nehéz választani a sokféle márka közül, melynek nem mindegyike egyformán jó.

Jobb a helyzet, ha az otthoni szettet orvosi ajánlásra és felügyelet mellett használja valaki. Ez ugyan drágább megoldás, de mivel a sínt az orvos alakítja ki, jobb az illeszkedése, és mivel a használatot is megmutatja, kisebb a sérülés veszélye. Probléma esetén pedig mindig számíthatunk az orvos szakértelmére és tanácsaira.

A leggyorsabb és persze a legdrágább megoldás természetesen az, amikor csak beülünk a fogorvosi székbe, és mindent az orvos csinál. A fehérítő anyagot ilyenkor speciális lézerrel felmelegítik, felgyorsítva ezzel a fehérítés folyamatát, ráadásul egyetlen alkalommal akár 6-12 árnyalatnyit fehéredhet a fog, így hosszú hónapok otthoni pepecselését rövidíthetjük le egyetlen délutánra.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)