Limfóma világnap

A limfóma sokarcú betegség , mintegy hatvan alfaja ismert. A limfóma a nyirokszövet daganatos megbetegedése, a nyirokszövet sejtjeinek, a limfocitáknak a rosszindulatú elszaporodása és ezzel párhuzamosan a normális működésű sejtek elnyomása. Alapvetően kétféle típusú limfómát különböztetünk meg, az elsősorban fiatalokat érintő Hodgkin ? amelyet felfedezőjéről Sir Thomas Hodgkinról neveztek el ? és a non-Hodgkin limfómákat. Hodgkin limfómában...

A limfóma sokarcú betegség , mintegy hatvan alfaja ismert. A limfóma a nyirokszövet daganatos megbetegedése, a nyirokszövet sejtjeinek, a limfocitáknak a rosszindulatú elszaporodása és ezzel párhuzamosan a normális működésű sejtek elnyomása. Alapvetően kétféle típusú limfómát különböztetünk meg, az elsősorban fiatalokat érintő Hodgkin ? amelyet felfedezőjéről Sir Thomas Hodgkinról neveztek el ? és a non-Hodgkin limfómákat. Hodgkin limfómában az ún. Sternberg-Reed sejtek alkotják a sejtszaporulatot, non-Hodgkin limfómában a szervezet egészében, vagy a nyirokcsomókban felszaporodó kóros limfociták képezik a tumort. (A limfociták olyan fehérvérsejtek, amelyek a nyirokrendszerhez tartoznak és a szervezet fertőzés elleni védekezésében vesznek részt. )

A limfóma eredményesen kezelhető betegség, ma Magyarországon a betegek hozzájuthatnak a legmodernebb célzott immunterápiához a kijelölt hematológiai centrumokban. Sajnos a későn, már előrehaladott állapotban szakorvoshoz kerülő betegek gyógyulási esélyei jelentősen csökkennek. Magyarországon évente körülbelül 2500 új beteget diagnosztizálnak. A betegszám növekedésének egyik oka a diagnosztika fejlődése, de kutatások azt mutatják, hogy az iparosodás velejárói ? így például a levegőszennyezés, a vegyszerhasználat ? is növelhetik a betegség kialakulásának veszélyét. A diagnózis megállapítását késleltetheti, hogy a betegek többsége panaszmentes, vagy olyan tüneteket észlelnek, amelyek más betegségeknél is jelentkezhetnek. A leggyakoribb jelek: tartós vagy visszatérő láz, erős éjszakai izzadás, nem szándékos és jelentős fogyás, fáradékonyság, étvágytalanság és a nyirokcsomók megnagyobbodása.

Hodgkin limfóma

Kezelése napjainkban egyre eredményesebb, jelenleg a legsikeresebben kezelhető hematológiai tumoros megbetegedés. A limfómák ezen csoportja igen gyakori, a rosszindulatú limfómák közel 50 százalékát teszi ki. A férfiakat gyakrabban érinti a megbetegedés, főleg a 20-40 éves korosztályt. A betegség során az immunrendszer funkciója lecsökken, az érintetteknek fokozott a hajlamuk különböző fertőző megbetegedésekre (gomba, TBC, herpesz zoster). A Hodgkin-limfóma fő tünetei a fájdalmatlan nyirokcsomó- duzzanat (nyaki, hónalji, ágyéki, hasi, mellkasi), alkoholfogyasztást követő nyirokcsomó- fájdalom, fáradékonyság, teljesítőképesség-csökkenés, viszketés, máj- és lépduzzanat. Előfordulhat csont-, tüdő-, vese- és idegrendszeri érintettség, vérszegénység is.

Limfóma világnapja

Limfóma világnapja

Non-Hodgkin limfóma

Hazánkban a rosszindulatú daganatos megbetegedések 1-2 százalékát teszik ki a limfómák, mind gyermek-, mind felnőttkorban előfordulhatnak.A limfociták rosszindulatú elváltozásai nemcsak a nyirokrendszerben, hanem átterjedve más szervekre, azokban is rosszindulatú elváltozásokat, daganatokat hoznak létre.

A betegség tünetei a következők lehetnek:

  • általános tünetek: láz, éjszakai izzadás, fáradtságérzés, indokolatlan fogyás, bőrviszketés, bőrkiütés,
  • helyi tünetek: fájdalmatlan nyirokcsomó megnagyobbodások, ezek helyei a nyaki régiók, a hónalj, a lágyékhajlat, a mellkas és a has területén találhatók.

Krónikus limfocitás leukémia

A krónikus limfocitás leukémia (CLL) az iparilag fejlett világban 100 ezer lakos közül 3-5 felnőttet érint, a 70 év feletti korosztályban pedig 20-30 embert érhet el. A csontvelőben tünetmentesen kezdődik, lassan fejlődik, s csak a vérkép vizsgálatakor derül ki, hogy a limfociták száma a kelleténél magasabb, mivel a megváltozott funkciójú sejtek felszaporodnak.

A betegség lefolyása a kóros limfociták korai fejlődési szakaszában kialakult genetikai eltéréssel magyarázható.

A CLL ugyan egyelőre nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel, a legmodernebb okos terápiás megoldásokkal hosszú ideig egyensúlyban tartható. A kezelés célja az alapbetegség háttérbe szorítása, a hosszabb túlélés, jó életminőség mellett a tünetek megszüntetése.

A limfómás megbetegedésekre napjainkban többféle kezelés is ismert, a kezelés egyénre szabott, hiszen nincs két egyforma limfómás beteg. A gyógyulási esélyek szintén különbözőek. Ha a betegséget frissen diagnosztizálták, ha a kór agresszív, illetve meghatározó, akkor eltérő a kezelés milyensége és a hogyanja.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +19 °C

Gomolyfelhő-képződés mellett általában sok napsütésre számíthatunk, egyre inkább az ország középső harmadán előforduló záporokkal, zivatarokkal, amelyeket elsősorban felhőszakadás kísérhet. Az északi, északkeleti szél a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten megerősödik, zivatar környékén viharos széllökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű. A hidegfrontra érzékenyek készülhetnek több fejfájás-csillapítóval.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra