Limfóma világnap

A limfóma sokarcú betegség , mintegy hatvan alfaja ismert. A limfóma a nyirokszövet daganatos megbetegedése, a nyirokszövet sejtjeinek, a limfocitáknak a rosszindulatú elszaporodása és ezzel párhuzamosan a normális működésű sejtek elnyomása. Alapvetően kétféle típusú limfómát különböztetünk meg, az elsősorban fiatalokat érintő Hodgkin ? amelyet felfedezőjéről Sir Thomas Hodgkinról neveztek el ? és a non-Hodgkin limfómákat. Hodgkin limfómában...

A limfóma sokarcú betegség , mintegy hatvan alfaja ismert. A limfóma a nyirokszövet daganatos megbetegedése, a nyirokszövet sejtjeinek, a limfocitáknak a rosszindulatú elszaporodása és ezzel párhuzamosan a normális működésű sejtek elnyomása. Alapvetően kétféle típusú limfómát különböztetünk meg, az elsősorban fiatalokat érintő Hodgkin ? amelyet felfedezőjéről Sir Thomas Hodgkinról neveztek el ? és a non-Hodgkin limfómákat. Hodgkin limfómában az ún. Sternberg-Reed sejtek alkotják a sejtszaporulatot, non-Hodgkin limfómában a szervezet egészében, vagy a nyirokcsomókban felszaporodó kóros limfociták képezik a tumort. (A limfociták olyan fehérvérsejtek, amelyek a nyirokrendszerhez tartoznak és a szervezet fertőzés elleni védekezésében vesznek részt. )

A limfóma eredményesen kezelhető betegség, ma Magyarországon a betegek hozzájuthatnak a legmodernebb célzott immunterápiához a kijelölt hematológiai centrumokban. Sajnos a későn, már előrehaladott állapotban szakorvoshoz kerülő betegek gyógyulási esélyei jelentősen csökkennek. Magyarországon évente körülbelül 2500 új beteget diagnosztizálnak. A betegszám növekedésének egyik oka a diagnosztika fejlődése, de kutatások azt mutatják, hogy az iparosodás velejárói ? így például a levegőszennyezés, a vegyszerhasználat ? is növelhetik a betegség kialakulásának veszélyét. A diagnózis megállapítását késleltetheti, hogy a betegek többsége panaszmentes, vagy olyan tüneteket észlelnek, amelyek más betegségeknél is jelentkezhetnek. A leggyakoribb jelek: tartós vagy visszatérő láz, erős éjszakai izzadás, nem szándékos és jelentős fogyás, fáradékonyság, étvágytalanság és a nyirokcsomók megnagyobbodása.

Hodgkin limfóma

Kezelése napjainkban egyre eredményesebb, jelenleg a legsikeresebben kezelhető hematológiai tumoros megbetegedés. A limfómák ezen csoportja igen gyakori, a rosszindulatú limfómák közel 50 százalékát teszi ki. A férfiakat gyakrabban érinti a megbetegedés, főleg a 20-40 éves korosztályt. A betegség során az immunrendszer funkciója lecsökken, az érintetteknek fokozott a hajlamuk különböző fertőző megbetegedésekre (gomba, TBC, herpesz zoster). A Hodgkin-limfóma fő tünetei a fájdalmatlan nyirokcsomó- duzzanat (nyaki, hónalji, ágyéki, hasi, mellkasi), alkoholfogyasztást követő nyirokcsomó- fájdalom, fáradékonyság, teljesítőképesség-csökkenés, viszketés, máj- és lépduzzanat. Előfordulhat csont-, tüdő-, vese- és idegrendszeri érintettség, vérszegénység is.

Limfóma világnapja

Limfóma világnapja

Non-Hodgkin limfóma

Hazánkban a rosszindulatú daganatos megbetegedések 1-2 százalékát teszik ki a limfómák, mind gyermek-, mind felnőttkorban előfordulhatnak.A limfociták rosszindulatú elváltozásai nemcsak a nyirokrendszerben, hanem átterjedve más szervekre, azokban is rosszindulatú elváltozásokat, daganatokat hoznak létre.

A betegség tünetei a következők lehetnek:

  • általános tünetek: láz, éjszakai izzadás, fáradtságérzés, indokolatlan fogyás, bőrviszketés, bőrkiütés,
  • helyi tünetek: fájdalmatlan nyirokcsomó megnagyobbodások, ezek helyei a nyaki régiók, a hónalj, a lágyékhajlat, a mellkas és a has területén találhatók.

Krónikus limfocitás leukémia

A krónikus limfocitás leukémia (CLL) az iparilag fejlett világban 100 ezer lakos közül 3-5 felnőttet érint, a 70 év feletti korosztályban pedig 20-30 embert érhet el. A csontvelőben tünetmentesen kezdődik, lassan fejlődik, s csak a vérkép vizsgálatakor derül ki, hogy a limfociták száma a kelleténél magasabb, mivel a megváltozott funkciójú sejtek felszaporodnak.

A betegség lefolyása a kóros limfociták korai fejlődési szakaszában kialakult genetikai eltéréssel magyarázható.

A CLL ugyan egyelőre nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel, a legmodernebb okos terápiás megoldásokkal hosszú ideig egyensúlyban tartható. A kezelés célja az alapbetegség háttérbe szorítása, a hosszabb túlélés, jó életminőség mellett a tünetek megszüntetése.

A limfómás megbetegedésekre napjainkban többféle kezelés is ismert, a kezelés egyénre szabott, hiszen nincs két egyforma limfómás beteg. A gyógyulási esélyek szintén különbözőek. Ha a betegséget frissen diagnosztizálták, ha a kór agresszív, illetve meghatározó, akkor eltérő a kezelés milyensége és a hogyanja.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra