Sportolással megelőzhető a munkahelyi kiégés

Heti négy óra könnyed sport nemcsak a munkahelyi stresszt segíthet legyőzni, de a segítségével megelőzhetjük a kiégést és a depressziót, javíthatjuk a hangulatunk és ezen keresztül természetesen a teljesítményünket is - állapították meg izraeli kutatók.

"Ha a munkahelyünkön jól teljesítünk, akkor kevesebb az esélye annak, hogy elveszítsük az állásunkat. Így a mozgással tulajdonképpen egy halálos spirált előzhetünk meg, ugyanis a munkahely elveszítése és a kiégés gyakran maga után vonja a kapcsolatok felbomlását, az anyagi csődöt és az önbizalomhiányt is" - mondta dr. Sharon Toker, a kutatás vezetője.

A kutatásban 1632-en vettek részt, az önkénteseket négy csoportba osztották: az első csoportba tartozók nem mozogtak, a második csoport tagjai heti 75 és 150 perc közötti időtartamot sportoltak. A harmadik csoport tagjainál ez 150 és 240 perc közötti volt, míg a negyedik csoportba tartozók több mint 240 percet sportoltak. A kísérletben részt vevőket 9 éven keresztül követték, és több felmérést is készítettek ez idő alatt a lelki és fizikai állapotukról.

Az eredményekből egyértelműen az derült ki, hogy a rendszeresen sportoló alkalmazottak jobban viselték a stresszt, hatékonyabbak voltak és összességében jobb teljesítményt nyújtottak, mint azok, akik egyáltalán nem mozogtak. Dr. Toker és csapata szerint már heti 4 óra is elegendő ahhoz, hogy valaki boldogabb és egészségesebb legyen.

Az eredményekről a Journal of Applied Psychology című szaklapban számoltak be.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció