Koronavírus: pénzt kapnak a franciák, ha bringáznak

50 euróval támogatják a biciklijavítást, így szeretnék elérni, hogy az emberek újra rászokjanak a kerékpározásra.

Franciaországban május 11-től fokozatosan enyhítenek a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokon, de az ottani kormány azt szeretné elérni, ha ez nem járna együtt azzal, hogy az emberek visszaülnek az autóikba. Ezért azt találták ki, hogy pénzzel támogatják azokat, akik kerékpárra ülnek - pontosabban, azokat, akik újra rászoknak a biciklizésre. Személyenként 50 euróval, vagyis átszámítva közel 18 ezer forinttal járulnak hozzá a kerékpárok szervizköltségéhez.

Nemcsak Franciaországban ösztönzik bringázásra az embereket, Olaszországban is javasolt a tömegközlekedés elkerülése a járványveszély miatt.
Nemcsak Franciaországban ösztönzik bringázásra az embereket, Olaszországban is javasolt a tömegközlekedés elkerülése a járványveszély miatt. Fotó: Roberto Finizio/Getty Images

A francia ökológiai átmenetért felelős miniszter, Elisabeth Borne április végén jelentette be, hogy 20 millió eurót különítettek el erre, illetve az összegből jutna fejlesztésekre és oktatásra is. A kormány így nemcsak a levegő szennyezettségét szeretné alacsonyan tartani, hanem a nagyvárosi tömegközlekedésben, például a metróban és buszokon jellemző zsúfoltságot is el akarják kerülni. Ugyanis a tömeg jelentősen megnehezíti a szociális távolságtartás gyakorlását, ami pedig nagyon fontos lenne, mert igen jelentős szerepet játszik a koronavírus terjedésének megakadályozásában.

A koronavírus-járvány az épületeket is megbetegítheti A koronavírus-járvány azonnali hatásainak elhárítására vannak viszonylag hatékony intézkedések, például a kijárási korlátozások és a közösségi távolságtartás. Annak azonban, hogy az emberek - ha időlegesen is, de - nem használják rendszeresen az épületek egy jelentős részét, hiszen otthon maradnak, váratlan egészségügyi következményei lehetnek. A részleteket olvassa el cikkünkben .

Új kerékpárutakat is építenek

Párizs és más városok is további bicikliutak létrehozását tervezik. A francia fővárosban jelenleg körülbelül 370 km kerékpárút áll a bringások rendelkezésére, és ezt közel a duplájára, 650 km-re tervezik kibővíteni ideiglenes sávok kijelölésével a közeljövőben. Párizs polgármestere, Anne Hidalgo a Twitteren azt írta, hogy a város a zsúfolt 1-es, 4-es és 13-as metró vonalán is új kerékpárutakat fog kijelölni. Emellett a forgalmas Rue de Rivoli utca is bringás zóna lesz - rajtuk kívül csak a buszok, taxisok és csak sürgősségi járművek hajthatnak majd be ide.

Forrás: NYPost

Egy kecske és egy banán is elkapta a koronavírust Tanzániában. Ezt mutatták ki legalábbis a ki tudja honnan importált koronavírus-tesztek. Az országos laborhálózat vezetőjét felfüggesztették - további részleteket az nlc.hu cikkében olvashat a bizarr esetről.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: