Így készüljünk fel a biciklizésre

A kerékpározás nagyszerű formája a testmozgásnak, egy félórás intenzívebb tekerés alatt akár 300 kalóriát is elégethetünk. Ha azt tervezzük, hogy nekivágunk egy nagyobb távnak, az alábbiakat érdemes észben tartani.

Nézessük át a kerékpárt!

Évente több haláleset is megelőzhető a közösségi kerékpárok használatával. Részletek itt.

Minden tavasszal érdemes szerelővel átnézetni a biciklit, ha pedig ez mégis elmaradt, mindenképpen pótoljuk, mielőtt hosszabb túrára indulnánk. Így nagyban lecsökkenthetjük nemcsak a technikai jellegű problémák, hanem a balesetek, sérülések veszélyét is. A fékek, gumik, a lánc és a lámpák ellenőrzése a legfontosabb.

Fektessünk be megfelelő felszerelésbe!

Jól látható ruhák, olyan nadrág, amely nem akadhat be a láncokba és a pedálba, térd- és könyökvédő, illetve bukósisak: ezek mind olyan eszközök, amelyek jó, ha birtokunkban vannak, mielőtt hosszabb túrára indulnánk.

Egy hosszabb biciklitúra mindenképpen alapos felkészülést igényel
Egy hosszabb biciklitúra mindenképpen alapos felkészülést igényel

Mindig melegítsünk be!

Soha ne kezdjünk el teljes erőből tekerni, ahogy felültünk a kerékpárra! Hagyjunk legalább 5-10 percet magunknak arra, hogy az izmok és ízületek bemelegedjenek és felkészüljenek a terhelésre. Egy igazán megterhelő, nagy túra előtt pedig 20 perc bemelegítés is szükséges lehet.

Mindig legyen nálunk víz!

A megfelelő hidratáltság kiemelkedően fontos egy hosszú bicikliúton, ezért vigyünk magunkkal annyi folyadékot, amennyit csak tudunk. Negyedóránként igyunk egy keveset, hogy a vérkeringésünk megfelelő legyen és visszapótoljuk az izzadással elvesztett folyadékot.

Fontos a fényvédelem

Akármilyen évszakban indulunk is túrázni, mindenképpen használjunk legalább 30 faktoros fényvédőt, ha pedig sokat izzadunk, rendszeresen kenjük is újra magunkat.

Forrás: curejoy.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)