Hátfájás ellen manuálterápiával

A hát- és gerincfájás ma népbetegségnek számít, nem véletlen, hogy számtalan kezelési módszer ígér enyhülést az érintetteknek. Most egy olyan terápiát mutatunk be, amit gyakran összekevernek a csontkovácsolással - tévesen.

A csigolyák meszesedése, a végtagba kisugárzó, a Regős Ágota manuálterepeuta válaszolt.

Mit takar a manuálterápia elnevezés? Milyen eljárást kell elképzelnünk?

A manuálterápia - ahogy a nevében is benne van - egy kézzel végzett kezelés, vizsgálat- és kezeléssorozat. Sokszor összekeverik a csontkovácsolással, pedig a manuálterápia több annál.

Miben több és mennyiben más? A csontrakók, csontkovácsok, masszőrök mellett mintha kevesebben ismernék ezt a módszert.

Tudni kell, hogy ma az emberek nagy részének a gerincproblémája a mozgásszegény és ülő életmódból fakad, és ugyanazon okból kifolyólag persze hasonlók a panaszaik. Ez sok esetben hasonló kezelést igényel. Míg a csontkovács például többnyire ugyanazokat a fogásokat alkalmazza mindenkinél, addig a manuálterapeuta megvizsgálja a beteget csigolyáról csigolyára, megnézi a gerinc mozgásait, az íveket, egyéb betegségekre is kitér, illetve figyel arra, hogy fennáll-e csontritkulás.

Fontos hangsúlyozni, hogy ma Magyarországon hivatalosan csak orvosok és gyógytornászok sajátíthatják el és alkalmazhatják a módszert. Komoly anatómiai és élettani tudás szükséges hozzá: egy manuálterápiás tanfolyam közel hároméves, és a végén a SOTE ortopédiai tanszékén kell nagyvizsgát tenni - talán nem kell magyaráznom, hogy ez egy nagyon komoly felkészülést igénylő szakma.

Az említett alapos kivizsgálás nyilván időigényes, és a beteg közreműködésére, felkészülésére is alapoz. Mire kell számítani az első alkalommal?

Valóban, az első kezelés másfél órát vesz igénybe, mert mindent feltérképezünk, mindenre rákérdezünk. Meg kell tudnunk, mikor kezdődött a panasz, mikor szokott fájni, milyen mozdulatok esetén erősebb, mikor vannak fájdalommentes pillanatok. Ez a hosszú beszélgetés arra szolgál, hogy kiszűrjük azokat az eseteket, amikor valami más lehet a háttérben - akár egy gyulladás, tumoros megbetegedés, súlyos csontritkulás - hiszen ilyeneknek nem szabad "nekiesnünk". Ezért is érdemes a korábbi papírokat, leleteket elhozni az első alkalomra.

Ha ez megtörtént, jó alaposan szemrevételezzük a beteget. Ez egy olyan vizsgálat, ahol fehérneműre kell vetkőzni: megnézzük a pácienst elölről, hátulról, oldalról, és akkor már van egy képünk, hogy milyen tartási rendellenessége van, van-e antalgiás tartása (a fájdalom elkerülésére kialakított kényszertartás). Szemrevételezzük az aktív mozgásokat: megkérjük, hogy hajoljon jobbra, balra, előre, hátra, megnézzük a fejét, a nyakát, a derekát, és utána elkezdjük kézzel vizsgálni. Az ujjainkkal felmérjük, hogy például az egyes csigolyák egymáshoz képest milyen elmozdulást végeznek, ezek megfelelőek-e, vagy valamelyik mozgás netán beszűkült. Ez utóbbi okozza a fájdalmakat, blokkokat. Szintén megnézzük a bordamozgásokat, a nyakat és az összes ízületet, majd mindezek alapján felállítunk egy diagnózist, ismertetjük a pácienssel, elmondjuk, hogy milyen kezeléseket fog erre kapni.

Mivel a manuálterápia egy aktív módszer, a kezelés sem csak abból áll, hogy a terapeuta tekergeti, nyomogatja a betegeket, hanem bizonyos testhelyzeteket hoz létre, és azokban megkéri a pácienst valamilyen mozdulatra - csináljon úgy, mintha megpróbálna visszafordulni, megérinteni valamijét stb. - amit persze a szakember nem enged, azaz a saját izmai munkájával húzza helyére a csigolyáját, vagy rendezi az ízület helyes működését. Máskor hirtelen mozdulatokkal, pontosan beállított helyzetekben végez speciális fogásokat. Ha több ponton is be kell avatkozni, akkor alkalmanként mindig azokkal kezdi, amelyek kezelése vélhetően jelentős javulást hoz, majd a továbbiakban a többi is sorra kerül. A későbbi kezelések maximum 30-45 percesek. A kezelés során maximum párnára lehet szükség, hogy megfelelő testhelyzetbe kerüljön a páciens fektetés közben.

A kontraindikációkat - tumor, gyulladásos állapotok, súlyos csontritkulás - már említettük. Kiknek érdemes ellenben kipróbálnia a manuálterápiát?

Minden olyan fájdalmon segíthet a manuálterápia, ami mechanikai gerincfájdalmakra enged következtetni. Ide soroljuk a kisugárzó gerincpanaszokat, amelyek nem állnak fönn a nap 24 órájában, azaz a beteg általában talál fájdalommentes pillanatot és pozíciót. Ajánlott a manuálterápia akkor is, ha vissza-visszatérő vállfájdalommal, fejfájással küzdünk, vagy gyakran zsibbadnak a végtagjaink, gerincsérvet diagnosztizáltak vagy meszesedést, kopást.

Hány kezelés szükséges, hogy enyhüljenek a panaszok?

A manuálterápia nem heti többalkalmas kezelés, inkább két-hátomhetente érdemes visszamenni, egyre ritkuló ütemben, a javuláshoz mérten. A legrövidebb a praxisomban az volt, hogy az érintett 2-3 alkalom után meggyógyult, valaki pedig azóta is jár hozzám, hogy elkezdte, mert egyszerűen lusta és nem csinálja a házi feladatokat, amiket adok.

A kezelés mellett ezek szerint otthon is kell tornázni? Van még más is, amivel a terápia kiegészülhet?

Igen. Ha valakinek a helytelen életmód miatt alakul ki a gerincproblémája, azt lehet, hogy a terapeuta megoldja, azaz megszünteti a kóros terheléseket és mozgásokat, kialakít egy kedvezőbb statikai egyensúlyt, de ha az illető ugyanazt az életvitelt folytatja később, akkor a panaszok szépen lassan visszajönnek. Valamin tehát változtatni kell: ilyenkor nem mondhatom az embernek, hogy mondjon fel a munkahelyén, és menjen el jógatanárnak, mert akkor biztosan nem lesz gerincproblémája... Onnan kell kiindulnunk, ami van. Min lehet változtatni? Az izmok állapotán, olyan házi feladattal, amivel erősíthet, nyújthat egyénre szabottan, hogy az elért eredményt meg tudja tartani. Sajnos ezt a legtöbben nem szeretik, mert a terápián kívül is tenni kell a gyógyulásért. Ha viszont nem csinálják a gyakorlatot, akkor megmaradnak a fájdalmak, és ez nem a terapeuta hibája. Mielőtt bárki elrettenne, nem órákon át tartó gyakorlatokat kell elképzelni, csupán 5-10 perces, nagyon könnyen elsajátítható mozdulatsorokat naponta.

Az én tapasztalatom az, hogy ma a gerinc kezelésében a manuálterápia mellett a másik leghatékonyabb a McKenzie-módszer. Ezért érdemes olyan szakembert keresni, aki több módszert, eljárást ismer, hiszen annál nagyobb valószínűséggel tud hatékonyan segíteni, gyógyítani, akár egyikkel, másikkal, akár ötvözve őket. És ne feledjük, minél korábban kérünk segítséget, annál nagyobb valószínűséggel szabadulhatunk meg hosszabb távon a fájdalomtól!

Regős Ágota A Regős Gerincklinika gyógytornásza, manuálterapeutája. 1993-ban végzett az Egészségügyi Főiskola gyógytornász szakán. A diploma kézhezvétele után az újpesti Árpád Kórház baleseti sebészeti osztályán dolgozott, majd az otthoni szakápolás területén helyezkedett el. Magánpraxisában is fogadja betegeit, elsősorban gerincproblémákat kezel manuálterápiával, McKenzie-módszerrel és kinesiotapinggel. Weboldala: www.facebook.com/regos.gerincklinika

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30 °C
Minimum: +19 °C

Erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés várható, emellett fátyolfelhők is lesznek felettünk. Záporok, zivatarok nagy számban főként a középső harmadban várható, melyeket elsősorban felhőszakadás, illetve erős, néhol viharos széllökés kísérhet. Az északias szél egyre többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 34 fok között alakul. Fronthatásra nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra