Ezért nem érzed, ha rossz szagod van

Előfordult már, hogy parfümöt fújtál magadra, majd később valaki megjegyezte, hogy milyen erős, te viszont egyáltalán nem érezted? Ez nevezzük szagfáradtságnak, és nyilvánvalóan ennek is megvan a szerepe. Mutatjuk, hogy mi.

Az ember szaglása meglepően kifinomult: trilliónyi szagot tudunk egymástól megkülönböztetni. Ennek ellenére ha egy szag vagy illat megcsapja az orrod – akármilyen erős is –, egy bizonyos idő elteltével nem fogod érezni, ezt hívják szagfáradtságnak. Ilyenkor a szaglásunk egyszerűen annyira kimerül a sok ismerős szagtól, hogy azokat nem érzékeli tovább – írja az IFL Science.

testszag, büdös, izzadt, izzadás
Van, hogy csak a körülöttünk lévők érzik. Fotó: Getty Images

A légfrissítő is csak néhány napig az

Korábbi kutatások kimutatták, hogy aki légfrissítőt használ, néhány nap elteltével nem érzi azt a saját lakásában. Azok a receptorok ugyanis, amelyek normális esetben reagálnának ezekre az illatokra, a hosszú távú alkalmazkodás során szinte kikapcsolnak. Ez azért is érdekes tény, mert az okát egyelőre nem ismerjük, ráadásul a többi érzékelés, például a látás vagy a hallás esetében nincs ilyen reakció. Ezért is van az, hogy a saját, jól megszokott testszagunkat a legtöbb esetben már nem érzékeljük, vagy ha igen, akkor az már extrém módon eltér a megszokottól, például egy edzés után.

Buszon, vonaton, liftben, vagy akár az irodában is kellemetlen, ha valakiből testszag árad. Mindezt általában az ápolatlansággal kötjük össze, pedig nem feltétlenül erről van szó, ugyanis akár betegségre is utalhat. Részletek

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +5 °C

Fokozatosan mindenütt megszűnik a köd, a legtöbb helyen napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, de a főváros tágabb környezetében és az Északi-középhegységben még a déli órákban is sok lesz a felhő. Csapadék is legfeljebb ezen a területen várható kisebb eső, zápor formájában. A déli, délkeleti szél időnként megélénkül, az Alpokalján meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 18 fok között valószínű, de a Viharsarokban pár fokkal melegebb lehet az idő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, egy napközben az ország felett átvonuló hidegfront sokaknál okozhat kellemetlen panaszokat.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra