Ajándékozzon energiát!

Minden karácsonykor akad egy-két ember, akivel bajban vagyok: sehogy sem jönnek a jó ajándékötletek. Idén is így volt, egészen addig, amíg be nem néztem az Egészségboltba.

Zoknik és pulóver helyett

Mi olyat lehet egy férfinak karácsonyra ajándékozni, ami még sosem volt a fa alatt? Vannak, persze, olyan "bevált" ötletek, amikből "sosem lehet elég": férfiaknak ing, zokni, a nagyapának meleg papucs, pulóver... már mi magunk is unjuk. Elméletben tudjuk, hogy az a legjobb ajándék, amelyikre az illető vágyik, aminek őszintén örülne, vagy amire nyilvánvalóan szüksége lenne, de saját magának sosem fogja megvenni. Az lenne az igazi, ha valahogy az ajándék ki tudná fejezni a megajándékozott iránti érzéseinket, később is közvetítené felé a féltésünket, szeretetünket... Létezik ilyen egyáltalán? Nem nagyon bíztam benne, de az Egészségbolt kínálatában böngészve fordult a kocka: most már épp ellenkezőleg, a bőség zavarával küzdök, olyan sok hasznos, egészséges, hosszú ideig használható ajándéknak valót találtam. Megosztom Önökkel is!

Egészségvédő arzenál

Bandi barátom 46 éves, nagy mackó, a 190-es magasságához 115 kiló, ami, bizony, már jócskán túl van az egészséges arányokon. Az utóbbi hónapokban két egészségi problémát is találtak nála, ami a súlyfelesleggel függ össze: magas a vérnyomása és a vércukorszintje is meghaladja a normális értéket. Mindkét gond miatt folyamatosan gyógyszert kell szednie, de mind a belgyógyász, mind a diabétesz gondozó orvosa azzal biztatja, hogy ha 15-20 kilót le tudna adni a súlyából, sokat javulna, akár rendeződhetne is a helyzet. Az Egészségboltban számos olyan terméket találtam, amely őt ebben a nagy elhatározásban biztosan segítené. Az induláshoz például jó szolgálatot tenne neki egy otthoni használatra tervezett is, amelyik körülbelül annyira hasonlít a régi szobamérlegekre, mint a Porsche a Trabantra: nemcsak súlyt mér, hanem jelzi a testzsír, víz, csont súlyát is, ezek arányát, az adatokat pedig tárolja, összeveti az előző öt mérés adataival.

Ha már a mérlegek választékát böngésszük, a konyhai mérőeszközök között is érdemes körülnézni, hiszen itt is találunk például egy elképesztően okos masinát, amely a mérésen kívül tárolja ezer élelmiszer energia- és tápértékét, így azonnal kalkulálni lehet vele, hogy a mért mennyiségben mennyi kalória, zsír, fehérje, koleszterin van. Ez a elsősorban a cukorbetegeknek ajánlott, de a súlycsökkentő kúrába kezdőknek is nagy segítségére lehet. Azt sem mindegy, hogy miben főzi meg majd az új, remélhetőleg egészségesebb fogásokat! Számos, korszerű, zsírszegény sütéshez, pároláshoz való edény közül lehet válogatni. A például nemcsak Bandi, hanem bárki számára remek ajándék lehet, aki szívesen próbálja ki konyhaművészeti képességeit.

Mozgást segítő ötletek

A súlycsökkentéshez nemcsak csökkentett energia-bevitel, hanem megnövelt energiafelhasználás is szükséges. Az otthoni nagyobb aktivitást segítheti a változatos mozgásprogramot kínáló DVD-kínálat, amelyben ki-ki a megajándékozott ízlése, kora és neme szerint választhat és több más neves edző programjából, vagy a legkülönbözőbb mozgásformákat, például a ismertető DVD-k közül. Több, az otthoni mozgáshoz használható sporteszköz közül is lehet válogatni, ezek között vannak olyanok, amelyek az aktív testgyakorláshoz valók, mint a , és van olyan is, amely . Aki a mozgást komolyan gondolja, rendszeresen kocog, fut vagy edzésteremben igyekszik ledolgozni a feleslegét, annak is ehhez.

Lehet, hogy Bandi karácsonyi ajándékaihoz - hogy igazán sokoldalúan segítsük egészségvédő programjának beindítását - más családtagokkal is össze kell fogni?

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső