A reggeli sétákra ezért érdemes rászokni

Sokaknak, amikor reggel felébrednek, nem a mozgás az első a listájukon. Pedig egy napindító séta számos jótékony egészségügyi hatással kecsegtet.

Egy tanulmány kimutatta, hogy azok, akik rendszeresen 20 percet sétálnak reggelente, energikusabbak, lendületesebbek a nap folyamán. Egy másik tanulmány pedig arra az eredményre jutott, hogy 10 perc reggeli lépcsőzés jobban energizál, mint egy csésze kávé. A napindító mozgástól a kedvünk is jobb lesz, kevésbé leszünk stresszesek és fáradékonyak, ráadásul a depresszió tüneteit, valamint a kedélybetegségekre való hajlamot is mérsékelheti a reggeli séta. Ehhez mindössze heti 5-ször 20 percet kell gyaloglással töltenünk.

séta, sétálás, reggeli séta, gyaloglás, rendszeres testmozgás,
A depresszió tüneteit is enyhítheti a reggeli séta. Fotó: iStock

A séta jótékony hatásai

Az orvosi ajánlások 150-300 percnyi közepes intenzitású aktivitást javasolnak hetente. Ezzel nem csak az egészségünk megőrzéséhez járulhatunk hozzá, hanem ahhoz is, hogy megtartsuk vagy elérjük az egészséges testsúlyunkat. A reggeli séták - még ha mozgásként nem is tűnnek kifejezetten megerőltetőnek - bizonyítottan hozzájárulhatnak a fogyáshoz, különösen egészséges étrenddel párosítva. A séta erősíti a láb izmait is, ehhez a legjobb közepes vagy lendületes tempóban mozogni, néha beépítve némi lejtőn gyaloglást, illetve lépcsőzést is. Ha a szabadban nem tudunk mozogni, megtehetjük edzőteremben, gépeken is.

Esténként ezért kell 15 percet sétálni - részletek!

A napot azért is érdemes sétával kezdeni, mert segít abban, hogy tisztábban gondolkodjunk és jobban tudjunk koncentrálni. Egy tanulmány szerint ráadásul az idősödéssel járó elbutulás ellen is könnyebben veszik fel a harcot azok, akik rendszeresen sétálnak. Egy másik kutatás szerint pedig a reggeli séta növeli a kreativitást és fejleszti a problémamegoldó készséget is, különösen akkor, ha szabad levegőn történik. Nem véletlen, hogy külföldön egyre népszerűbbek a "sétáló meetingek".

Jobban alszunk tőle

Az sem maradhat le a listáról, hogy aki sétával indítja a reggelt, az este könnyebben alszik majd el és az alvása is pihentetőbb lesz. Ezt egy 2017-ben készült tanulmány is igazolja. Az álmatlanságban szenvedőknek különösen érdemes kipróbálni. Ráadásul egy kutatás szerint az, aki reggel sportol, az napközben jobb döntéseket hoz az életmódjával, étkezésével kapcsolatban, ritkábban, és a nap végére is több energiája marad.

Forrás: healthline.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: