Mennyien várják hiába a gólyát?

A fejlett országokban a reproduktív korú lakosság 10-15 százalékát érinti a gyermektelenség. Az utóbbi évtizedekben a meddő párok száma egyre nő. A fő ok a környezeti hatásokban és az egyre idősebb korban történő gyermekvállalásban keresendő.

Adatok nyomában

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint Magyarországon mintegy 150 000 meddő házaspár, illetve pár él, ami nagyjából megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 10-15 százalékra becsült előfordulási gyakoriságának. A Semmelweis Egyetem ETK Nőgyógyászati Klinikáján a KSH és a WHO számainál is többre becsülik a meddőségben érintettek számát. Felmérésük szerint inkább a 18 százalék a reális, ami riasztóan magas szám. Vagyis 100 párból 18-nál nem fogan gyermek rendszeres nemi élet mellett egy éven belül.

Az okok számokban

A meddőség körülbelül fele-fele arányban lehet férfi vagy női eredetű. A nőknél a peteérés és a petevezetők problémái teszik ki a meddőség okainak közel egyharmadát. Siklósi György nőgyógyász professzor hangsúlyozza, hogy az "ismeretlen eredetű meddőség", ami egyébként a meddő párok harmadánál áll fenn, valójában sokszor nem ismeretlen eredetű.

A legtöbb esetben a petefészek elégtelen működése (luteális vagy sárgatest-elégtelenség) van a meddőség hátterében. Következménye, hogy a megtermékenyült petesejt nem tud megtapadni a fejletlen méhnyálkahártyában. A luteális elégtelenség jól kezelhető, melynek következtében az ilyen párok több mint 98 százaléka a kezelés nyomán 3-4 hónapon belül gyermekáldás elé néz. A meddő párok harmadánál, az összes pár 5 százalékánál tehát az ilyen meddőség gyógyszeres kezeléssel jól orvosolható.

A meddőség egyébként leginkább azokat a nőket fenyegeti, akik szabálytalan, illetve fájdalmas menstruációval küszködnek, méhen belüli fogamzásgátló eszközt alkalmaztak, többszöri vetélésen, kismedencei fertőzéseken, petefészek-gyulladáson, valamilyen hasűri műtéten vannak túl. Jelentős kockázati tényező továbbá a 35 éven felüli életkor.

A meddő férfiaknál általában a sperma minősége, a spermiumok száma és életképessége nem megfelelő. A férfiak esetében kockázatot jelent a heresérülés, heresérv (varicokele), húgyúti fertőzések, vagy ha netán édesanyjuk a terhesség idején egy bizonyos hormonkezelést (DES szintetikus hormont) kapott.

Életkor és termékenység

A meddőség előfordulási gyakorisága világszerte és hazánkban folyamatosan nő. Vajon mi lehet ennek az oka? A legfontosabb változások a környezetszennyezés és egyéb környezeti hatások, a mindennapokban tapasztalható stressz fokozódása, az általános egészségi állapot romlása, az egészségtelen életmód - elhízás, dohányzás -, továbbá a széles körben elterjedt fogamzásgátlás egyes módszereinek alkalmazása. Emellett még megemlítendő, hogy a meddőséget egyre inkább komplex hatások következményének tekintik, vagyis szociális és lelki tényezők is szerepet játszanak.

Ezek okként való előfordulásáról nehéz pontos adatokat találni. A meddőség terjedésének legfőbb oka azonban a fejlett országokban az, hogy a nők mind később adják fejüket anyaságra. Ebben szerepet játszik, hogy egyre több élettársi kapcsolatban élő pár köt idősebb korban házasságot, amikor már érzik, hogy nem húzható tovább a gyermekvállalás, a gyermeket azonban mégis csak házasságban szeretnék felnevelni. Hogy családi, megélhetési, tanulási vagy karrierépítési okai vannak, az itt egyébként most másodlagos, az azonban biztos, hogy a reproduktív kora végéhez közeledő nő termékenysége erősen csökkenni kezd.

Magyarországra is jellemző a tendencia, hogy az első szülés időpontja mind jobban kitolódik. Az 1960-as években az első alkalommal szülő nők átlagéletkora még 22-23 év volt, az ezredforduló után néhány évvel már 26-27 év. Az adatok kérlelhetetlenül mutatják, hogy ezzel párhuzamosan nő az életkorral összefüggő meddőségi gyakoriság is. Az Egyesült Államokból származó adatok szerint a 25 évnél fiatalabb nők 4, a 25-34 közöttiek 13, a 35-44 közöttieknél pedig 30 százaléknak vannak gondjai a fogamzással és a petesejt megtapadásával.

Nem meddő, csak lassan esik teherbe!?

Az egy éven át sikertelenül próbálkozó párok hivatalosan meddőnek vagy csökkent termékenységűnek számítanak. Ennek ellenére 60 százalékuknál kezeléssel vagy anélkül végül sikerül a terhesség. Idősebb korban azonban fokozottan fontos a kezelés azon célja, hogy lerövidüljön a fogantatáshoz szükséges idő. A meddőséget sokkal több esetben lehetne kezelni, ám a párok nem vagy nem időben fordulnak orvoshoz. Mi több, olyanokat is lehetne kezelni, akiknél a meddőség pontos oka nem ismert!

Kevesen tudják azonban, hogy ha a nőnek olyan gyógyszereket adnak, amelyek több petesejt érését serkentik, akkor ezek az úgynevezett termékenységi gyógyszerek mindenképpen elősegítik a fogamzást, így nem egyszer jó eredményt hoznak.

A meddőség és a népszaporulat

Bár a meddőség mind gyakoribb, attól nem kell tartani, hogy szerte a világon rövidesen túl kevés gyermek születik. 2050-re akkor is csaknem 8 milliárd ember fog élni a Földön, ha a lehető legalacsonyabb termékenységgel és szaporodási rátával becsüljük meg a jövőt. Magyarországon azonban túl kevés gyermek születik, 23 egészséges, párkapcsolatban élő embernek mindössze tíz. Magyarországon a termékenységi arányszám jelenleg 1,28-1,3 körüli. Átlagosan ennyi gyermeke születik egy magyar nőnek egy adott évre vetítve, ami alig több mint feleannyi, mint ami a puszta reprodukciót jelentené, vagyis, hogy nem leszünk kevesebben.

Az élveszületések száma drasztikus csökkenésének és a meddőség gyakoriságának nem feltétlenül van egymáshoz köze, hiszen számos okból lehet egy pár gyermektelen. Lehet, hogy nem is szeretnének gyermekeket. Ugyanakkor Magyarországon sokszor hasonló okok játszanak szerepet a gyermektelenség és a meddőség megjelenésében.

A megélhetés nehézsége miatti vagy munkahelyi stressz, a sajnálatosan sokakat érintő abortuszok, a nemi úton terjedő betegségek és a környezeti tényezők - a nagymértékű vegyszerhasználat, a vitatott hatású csernobili baleset - a gyermeket kívánó párok esetében is megnehezítik a gyermekáldást, és a magyarországi igen alacsony szaporodási ráta mellett arányában egyre nagyobb jelentőséget nyer, hogy megszületnek-e a kívánt gyermekek. Ha családonként 2-3 gyermek születne, és a párok csupán 5-10 százalék küszködne meddőséggel, akkor az alig befolyásolna valamit a népszaporulaton.

Az egyes párok számára természetesen az egyéni élet, a gyermekekkel teljessé váló családi élet a fontos, társadalmi szinten azonban mindannyiunk érdeke, hogy lehetőleg mindenki megszülessen, akit szülei oly annyira kívánnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció