Magyar felfedezés segíthet meddő párokon

A mesterséges megtermékenyítés gyakran jelent megoldást a meddőségi gondokkal küzdő párok számára, az eljárás sikeressége azonban közel sem garantált: ma minden harmadik kísérlet hozza meg csupán a várt eredményt. Ezen az arányon javíthat egy úttörő magyar felfedezés.

Egyelőre "ránézésre" döntenek

Pállinger Éva, a Semmelweis Egyetem immunológusa a HVG-nek adott interjúban elmondta, az emberi szervezet sejtjei folyamatosan kommunikálnak egymással. Kollégáival sikerült megfejteniük az embrió sejtjeinek üzenetét, ezáltal egyszerű és gyors eljárással képesek megállapítani, melyik embrió a legéletképesebb. A felfedezés révén jelentősen nőhet a mesterséges megtermékenyítések hatékonysága.

Magyar kutatók felfedezése segítheti a mesterséges megtermékenyítést
Magyar kutatók felfedezése segítheti a mesterséges megtermékenyítést

A kutatónő kifejtette: az eljárás során az anyai és apai sejtekből létrejött embriót öt nap múltán helyezik a méhbe. Hogy a meglévő embriók közül pontosan melyikeket választják ki erre a célra, jelenleg mikroszkópos vizsgálattal döntik el, amelynek során azt vizsgálják, hogy az adott embrió életben van-e, megfelelő-e az alakja, valamint hogy megfelelően osztódik-e. Annak érdekében, hogy fokozzák a terhesség létrejöttének esélyét, ma egynél több embriót szoktak beültetni, ami viszont könnyen ikerterhességhez vezethet, márpedig ez növeli a koraszülés kockázatát.

A Leigh-szindróma nevű mitokondriális betegség elkerülése érdekében háromszülős mesterséges megtermékenyítéssel jött világra egy gyermek tavaly. Részletek itt.

Új módszer a láthatáron

A kutatók az embrióknak átmeneti otthont nyújtó közeget, a sejttenyésztő folyadékot kezdték el vizsgálni. A kísérletek közben találtak rá az úgynevezett extracelluláris vezikulára, amely nem más, mint az embrió kommunikációs csomagja, amely szénhidrátokból, fehérjékből, zsírokból és nukleinsavakból áll. Statisztikai alapon arra is rájöttek, hogy a sikeresen beágyazódó embriók esetében sokkal kevesebb olyan hólyagocska fordult elő a folyadékban, amely nukleinsavat tartalmazott. Magyarán annak megállapítására, hogy melyik a legéletképesebb embrió a meglévő populációból, elegendő azt megnézni, hogy melyiknek van a legkevesebb nukleinsavtartalmú vezikulája.

Pálinger Éva rámutatott, hogy a vizsgálat könnyen és gyorsan elvégezhető, a mesterséges megtermékenyítések sikerességi rátáját pedig akár 50 százalékosra is emelheti alkalmazása. A módszer bevezetését már Pécsen és Budapesten is megkezdték, és szeretnék minél szélesebb körben megismertetni a hazai lombikbébiközpontokkal. Az eljárás végső jóváhagyása a Szülészeti- és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium feladata.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: