Gyerekek, akiknél gyakoribb a magas vérnyomás

A Berni Egyetemi Kórház tanulmánya szerint a mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyerekeknek valamivel magasabb a vérnyomása az átlagosnál.

Az eljárás hatással lehet a későbbi egészségre

Az első lombikbébi, Louise Brown 1978-ban látta meg a napvilágot, és a mesterséges megtermékenyítés ezután a gyermektelen párok számára is megnyitotta az utat a családalapításhoz. Állatoknál végzett kutatások és embereken végzett vizsgálatok alapján az eljárás azonban hatással lehet a gyerek későbbi egészségére, de a kockázati tényezők hosszú távú alakulásáról kevés információval rendelkezik a tudomány.

Ezeknél a gyerekeknél gyakoribb a magas vérnyomás
A mesterséges megtermékenyítés hatással lehet a későbbi egészségre is

Nő a magas vérnyomás kockázata

A mesterséges megtermékenyítéssel (IVF) született gyerekeknél tinédzserkorukban nagyobb a magas vérnyomás kialakulásának kockázata a kutatók eredményei alapján: Emrush Rexhaj és kutatótársai 54 egészséges, átlagosan 16 éves fiatalt vizsgáltak meg, akik mesterséges megtermékenyítéssel fogantak, a kontrollcsoportban pedig 43 természetes úton fogant kortársukat vizsgálták összehasonlításképpen.

Amagas vérnyomástúlságosan nagy megterhelést ró a szívre, és súlyos, sőt akár halálos betegségeket is okozhat. Kialakulásának hátterében számos ok lehet, amelyekkel nem árt tisztában lenni. Kattintson!

A kevés eltérés is számít

A Journal of the American College of Cardiology című szaklapban bemutatott jelentés szerint az IVF-csoport átlagos vérnyomása magasabb, mint a kontrollcsoporté: 119/71 higanymilliméter a 115/69 higanymilliméterhez képest. A különbség kevésnek tűnhet, de ez az eltérés is nagy hatással van a szívroham és a szívbetegségek kialakulásának kockázatára. Míg az IVF-csoport tagjai közül nyolc résztvevőnek volt magas a vérnyomása (130/80 higanymilliméter), a kontrollcsoportban csak egy személynek.

Korábban is vizsgálták a gyerekeket

A kutatók néhány évvel korábban is megvizsgálták ugyanezen gyerekeket, átlagosan 11 éves korukban, és eredményeiket összehasonlították a természetes úton fogant kortársakéval. Már akkor mutatkoztak a korai érelöregedés jelei az IVF-gyerekeknél, bár a vérnyomásban még nem mutatkoztak különbségek. - Ezeknek öt évre volt szükségük ahhoz, hogy megmutatkozzanak - emelte ki Emrush Rexhaj. Mivel azonban a kutatás viszonylag kis számú résztvevővel zajlott, és az IVF-gyerekek mind ugyanannak a központnak a segítségével születtek, az eredményeket körültekintéssel kell kezelni.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)