„A meddőség nem diszkriminál”

Világszerte a felnőtt népesség 17,5 százaléka, azaz mintegy egyhatoda meddőségi problémákkal küzd – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentéséből.

„A jelentés fontos igazságot tár fel: a meddőség nem diszkriminál” – fogalmazott az adatok kapcsán Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. Mint az ugyanis a szervezet közleményében olvasható, a meddőség előfordulási gyakorisága nem mutat nagy különbségeket a magas, közepes és alacsony jövedelmű országok között: előbbieknél 17,8, utóbbi két kategóriában pedig 16,5 százalék az érintettek aránya a teljes népességen belül. Ilyen módon tehát egy hatalmas és globális egészségügyi kihívásról van szó.

„Az érintett emberek puszta aránya megmutatja, mekkora szükség van a meddőségi kezelésekhez való hozzáférés szélesítésére, és hogy biztosítsuk, hogy ez a probléma többé ne kerüljön partvonalra az orvosi kutatásokban és a törvényhozásban. Ezáltal a szülővé válás biztonságos, hatékony és megfizethető módon elérhető legyen azoknak, akik ezt keresik” – tette hozzá Gebrejeszusz.

fiatal pár, szomorúság, probléma, párkapcsolati nehézség
Világszerte a felnőttek egyhatoda küzd meddőségi gondokkal. Fotó: Getty Images

Mi is a meddőség tulajdonképpen?

A meddőség a férfi és a női szaporító szervrendszer betegsége, amelyről akkor beszélhetünk, ha  egy párnak 12 hónap vagy még hosszabb időszak rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális együttlétei ellenére sem sikerül elérnie a fogantatást. Mindez jelentős stresszt, megbélyegzettséget és pénzügyi nehézségeket idézhet elő, kihatva az érintettek mentális és pszichoszociális jóllétére.

A probléma súlyosságának dacára a megelőzési, diagnosztizálási és kezelési lehetőségek ma is alulfinanszírozottak a világban. Magas költségeik, a kapcsolódó társadalmi stigmák és az ellátási korlátok okán pedig sokak számára lényegében elérhetetlenek. Számos országban a társadalombiztosítás egyáltalán nem terjed ki a meddőségi kezelésekre.

Így lehetne előrelépést elérni

„Emberek milliói kénytelenek katasztrofális egészségügyi kiadásokkal szembenézni, amikor megoldást keresnek meddőségi panaszaikra. Emiatt ez nemcsak egyenlőtlenségeket teremt, de gyakran az egészségügyi szegénység csapdájába sodorja az érintetteket. Jobb irányelvekkel és közfinanszírozással számottevő előrelépést lehetne elérni a kezelésekhez való hozzáférésben, védve a kevésbé tehetős háztartásokat attól, hogy végeredményként teljesen elszegényedjenek” – hangsúlyozta dr. Pascale Allotey, a WHO szexuális és termékenységi kutatásokért felelős részlege igazgatója.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok (legkésőbb délelőtti) feloszlását követően többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak Sopronnál fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére többnyire 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra