Le kell hajtani a WC fedelét lehúzás előtt?

Egy friss kutatás arra kereste a választ, hogy mennyiben akadályozza meg a vírusok terjedését az, ha lehúzás előtt lehajtjuk a vécé fedelét.

Korábbi vizsgálatok már megállapították, hogy a WC-fedél lehajtása csökkenti a baktériumok terjedését. Az viszont nem volt világos, hogy ugyanez igaz-e a vírusos kórokozókra is, amelyek általában sokkal kisebbek, mint bakteriális társaik. Egy friss kutatás most arra jutott, hogy a vírusok ellen nem annyira a fedél lezárásával, mint inkább a rendszeres fertőtlenítéssel tehetünk - írja az EverydayHealth.com.

A kutatók elemezték a vírusrészecskék terjedését, amelyet a nyitott és csukott WC-fedéllel történő öblítés okozott, hogy megállapítsák, van-e különbség a kettő között. Egy emberre nem veszélyes vírust használtak az ártalmasak helyettesítőjeként, és különböző dózisban adagolták be a vécékbe. Utána lehúzták, majd mintát vettek a vécékagyló vizéből, valamint a vécéről, a padlóról és a falfelületekről is.

A WC fertőtlenítőszerrel történő tisztításának hatékonyságát elemezve mintákat gyűjtöttek a csésze keféjéből és annak tartójából. A vizsgálatban otthoni és nyilvános vécék egyaránt szerepeltek, de a vécéfedél lezárásának hatását csak az előbbi kategóriánál lehetett vizsgálni, mivel a nyilvános vécék jellemzően nem rendelkeznek fedéllel.

WC tisztítás takarítás fertőtlenítés
Ti milyen gyakran tisztítjátok a vécét? Fotó: Getty Images

Az otthoni WC-vel végzett kísérletek során a kutatók nem találtak statisztikai különbséget a WC-n vagy a közeli padlón lévő felületekről összegyűjtött vírus mennyiségében, függetlenül attól, hogy fel- vagy lehajtott fedéllel húzták-e le. A környező falak vírusszennyezettsége mindkét esetben minimális volt, míg a vécéülőke volt a leginkább szennyezett felület. A szennyezettség mintázata hasonló volt a nyilvános WC esetében is.

De miért nem akadály a vírusoknak a fedél, mikor a baktériumokat visszatartja?

"A baktériumok sokkal nagyobbak, mint a vírusok, és általában nagyobb cseppekhez kapcsolódnak, amelyek nem maradnak olyan sokáig a levegőben, és nem jutnak olyan messzire" - magyarázza Dr. Ferric Fang kutató. 

Így érdemes tisztítani

A tudósok a vécé tisztításának módját is vizsgálták. Amikor csak kefét használtak, akkor jelentősen szennyezett maradt a vécécsésze, de a fertőtlenítőszerrel ÉS kefével történő tisztítás után jóval kevesebb vírust találtak benne.Az eredmények szerint a fertőtlenítőszer és a kefe több mint 99,99 százalékkal csökkentette a vírusfertőzést a WC-n, a kefén pedig 97,64 százalékkal.

Azt is megállapították, hogy a vírusos kórokozók ellen az a legjobb, ha hetente legalább kétszer fertőtlenítjük a WC-t. Ugyanakkor ha valaki beteg a háztartásunkban, különösen, ha gasztroenteritiszben, azaz gyomor-bél hurutban szenved (ezt szoktuk általában gyomorvírusként emlegetni), érdemes naponta kétszer ezt megtenni.

A hasmenést okozó vírusok ugyanakkor szájon át jutnak be a szervezetbe, nem pedig belélegezve. "A vécé lehúzásával ezek a vírusok a fürdőszobai felületekre is átterjedhetnek, ahonnan a kezünkre kerülhetnek, onnan pedig a szánkba. Azonban ezeknek a felületeknek a rendszeres fertőtlenítése és a vécéhasználat utáni szappanos kézmosás megakadályozhatja ezt" - mondja Dr. Ferric Fang kutató. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt az ország keleti felében-harmadában még több lehet a felhő, majd ott is gomolyosodik a felhőzet. Másutt gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Elszórtan várhatók záporok, jégdara záporok, elsősorban a Duna-Tisza közén zivatarok is kialakulhatnak. Az északi szél nagy területen megélénkül, a Bodrogközben és a Bakonyban, valamint záporok, zivatarok környezetében erős széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Az előrejelzések szerint a szerdai napot kettős fronthatás dominálja majd.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra