Intim kisokos: minden, amit egy nőnek tudnia kell

Ahhoz, hogy elkerülhessük a hüvelyflóra kényes egyensúlyának felborulásával járó intim fertőzéseket, fontos betartani néhány higiéniával kapcsolatos alapszabályt.

Hasznos baktériumok és kórokozók

Az egészséges hüvelyflórát mikroorganizmusok változatos közössége alkotja. A hasznos baktériumok számára kedvező - a kórokozóknak viszont kedvezőtlen – enyhén savas kémhatásról a tejsavtermelő Lactobacillusok gondoskodnak. A hüvelyflóra állapotát azonban számos tényező befolyásolja: az életkor, a hormonális ciklus, a tisztálkodási szokások, különböző betegségek, gyógyszerek, stressz, táplálkozás, dohányzás, öltözködés, szexuális élet, a tampon- vagy intimbetét-használat, valamint külső kórokozók. Ha a hüvely védőfunkciójában zavar lép fel, fertőzések alakulhatnak ki.

Körültekintő vécéhasználat

Külső kórokozókkal például toalett használata közben találkozhatunk, ezért fokozott körültekintést igényel, ha nyilvános helyen vesszük igénybe a mosdót. Javasolt alaposan áttörölni a vécédeszkát antibakteriális törlőkendővel – a papírral való letakarás nem kifejezetten hatásos! –, vagy pedig választhatjuk a néhány centivel felette való egyensúlyozást. Ennek a kényszerpozíciónak a hátránya, hogy a vizelet esetleg nem tud teljesen kiürülni a húgycsőből, ami szintén fertőzéshez vezethet.

A vécépapír használatnál figyeljünk a megfelelő irányra: mindig elölről hátrafelé töröljünk. Kerüljük az illatosított, nedves toalettpapírokat, akárcsak az illatosított tamponokat és intimbetéteket, mivel ezek önmagukban is felboríthatják a hüvelyflóra egyensúlyát. Ha a végbélnyílás környékét nincs lehetőségünk lemosni – vagy bidét használni –, akkor töröljük át a területet vizes papír zsebkendővel. A tangák, a műszálas alsóneműk, valamint a szoros nadrág viselése sem ajánlott, mivel ezek rendszeres használata szintén visszatérő hüvelygyulladáshoz vezethet.

Wellness: csak okosan!

Ha szerencsés helyzetben vagyunk, nem kell feltétlenül fürdőkbe vagy strandra mennünk ahhoz, hogy wellnessezni tudjunk, mert ma már erre akár a saját vagy barátaink otthonában is lehetőségünk nyílhat. Ebben az esetben is be kell azonban tartani az alapvető higiéniai szabályokat! Szaunázás előtt akkor is zuhanyozzunk le alaposan, ha előtte a medencében voltunk. Kerüljünk a lúgos kémhatású tisztálkodószerek intim területen való alkalmazását. Belépés előtt töröljük magunkat szárazra és ügyeljünk arra, hogy a ruházatunk se legyen nedves.

A hüvelyflóra állapotát azonban számos tényező befolyásolja.
A hüvelyflóra állapotát számos tényező befolyásolja. Fotó: Getty Images

Ha privát helyen járunk, megengedhető lehet, hogy fürdőruha helyett szaunalepedőt használjunk, ám tegyük ezt úgy, hogy egyetlen testrészünk se érintkezzen közvetlenül a paddal vagy a padlóval. Nemcsak a szauna- és medencehasználat előtt, hanem utána is fontos az alapos zuhanyzás és törölközés, valamint a vizes ruhák mielőbbi szárazra cserélése. A nedves, meleg környezetben ugyanis a kórokozók sokkal gyorsabb ütemben képesek szaporodni.

Külső támogatás

Ha hajlamosak vagyunk a bakteriális hüvelyfertőzésekre vagy a felfázásra, érdemes nem csak a tünetek megjelenésekor elkezdeni a probléma kezelését: a legjobb, ha a megelőzésükről is gondoskodunk. Ehhez patikában, vény nélkül kaphatóak olyan hüvelykrémek, amelyek kifejezetten erre a célra használhatóak. A bakteriális hüvelygyulladás (vaginózis) és a visszatérő húgyúti fertőzések ellen alkalmazható készítmények elősegítik a hasznos baktériumok termelődését, valamint hozzájárulnak az egészséges hüvelyflóra helyreállításához és fenntartásához.

Ha pedig hólyaghurut tünetei jelentkeznének – gyakori és sürgető vizelési inger, égő érzéssel járó hólyagürítés –, a gyógynövényi hatóanyagtartalmú készítmények is rendelkezésünkre állnak: a medveszőlőlevél például gyulladáscsökkentő, antibakteriális és fertőtlenítő hatású, ennek köszönhetően hatásos segítséget jelenthet az enyhe húgyúti fertőzések kezdeti tüneteinek csillapításában.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)