Menstruációs szabadságot hirdetett ez az iskola

Az International Business School bejelentette, hogy a menstruációs görcsöket és az ezzel járó nehézségeket mostantól enyhítő körülményként kezeli, amely a megengedett hiányzási kvóta feletti igazolt hiányzást indokolja.

A világban nagy múltra tekintenek vissza a méltányosság biztosítására irányuló rendelkezések, vagyis az esélyegyenlőség eszméjén túllépve a különböző embercsoportok közötti különbségek proaktív kompenzálása. Számos ország, legutóbb Zambia és Spanyolország vezettek be olyan törvényeket, amelyek lehetővé teszik a munkaszünet lehetőségét a menstruációs fájdalmak miattismertette a főiskola a honlapján.

menstruáció, IBS, International Business School, menstruációs szabadság
Az iskolában is okozhat kellemetlenséget egy nehezebb nap a menstruáció ideje alatt. Fotó: Getty Images

Számos munkáltató lehetőséget ad az extra szabadságra

Mint arra rámutattak: az üzleti világban a lengyel GOG.com szerencsejáték-cégtől kezdve India egyik legnagyobb élelmiszer-kiszállító cégén keresztül, a Zomato-n át az Egyesült Királyság Coexist jótékonysági szervezetéig számos vállalat ismerte el, hogy az ilyen mértékű döntések javíthatják az elvégzett munka mennyiségét és minőségét. Itthon a Sigma Technologies Magyarország cégnél, és pár önkormányzatnál is elérhető a menstruációs szabadság.

A puszta termelékenységen felül kimutatták, hogy az effajta kezdeményezések csökkentik a stigmatizációt, és hozzájárulnak a szervezeti kultúra megteremtéséhez.

Az International Business School-ban a hallgatók menstruációs szabadságának biztosítása először a diákönkörmányzatnál merült fel. Ezzel a lépéssel az IBS a felsőoktatási intézmények között az elsők között van jelenleg a világon, amely a menstruációt enyhítő körülményként kezeli hiányzások esetén.

Mint arról már beszámoltunk: a közelmúltban javaslatot nyújtott be egy hegyvidéki önkormányzati képviselő, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok női munkavállalói erős fájdalommal járó menzesz esetén menstruációs szabadságot vehessenek ki.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22 °C
Minimum: +10 °C

A napos időt fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg, csapadék nem várható. Az északi szél estig még többfelé megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 20 és 24 fok között alakul. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra