Menstruációs szabadságot kaphatnak a budapesti nők

Javaslatot nyújtott be egy hegyvidéki önkormányzati képviselő, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok női munkavállalói erős fájdalommal járó menzesz esetén menstruációs szabadságot vehessenek ki.

Vadász Gábor képviselő határozati javaslata szerint az érintett nők havonta egy nap fizetett szabadságot vehetnének ki, amelyre szakorvosi igazolás alapján válhatnának jogosulttá – olvasható a Hegyvidék Újság szerdai beszámolójában. A képviselő egyben azt is kérte a testülettől, hogy az önkormányzat tegyen javaslatot a vonatkozó jogszabályok módosítására az illetékes minisztériumnál. Ennek oka, hogy jelenleg a köztisztviselők, a közalkalmazottak és az egészségügyi dolgozók nem vehetnek igénybe ilyen többletszabadságot.

menstruációs fájdalom, menzesz, görcs, fiatal nő
A fájdalmas menstruáció a munkavégzést is ellehetetlenítheti. Fotó: Getty Images

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere szerint nincs szükség arra, hogy kezdeményezzék a jogszabály-módosítást, mivel azt Soproni Tamás, a VI. kerület (Terézváros) polgármestere már korábban megtette. Ezzel együtt a képviselőtestület egyhangúlag támogatta, hogy az önkormányzati cégek vezetői vizsgálják meg a menstruációs szabadság alkalmazásának lehetőségeit. Az ügyvezetők javaslatai alapján aztán a képviselő-testület a későbbiekben ismét napirendre veszi a témát.

Mint azt korábban megírtuk, Soproni Tamás szeptember elsején tette közzé, hogy Terézvárosban havi egy szabadnapot biztosítanak az önkormányzati cégek munkavállalói közül azoknak a nőknek, akik a fájdalmas menstruáció néven ismert tünetegyüttesben, avagy dysmenorrheában szenvednek. Az érintett dolgozóknak erről orvosi igazolást kell kiállíttatniuk, jogosultságukat pedig kétévente felülvizsgálják.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Estig döntően borult marad az ég, de napközben a déli határ közelében felszakadozhat a felhőzet. Főként az ország északi kétharmadán várható további tartós eső. Több helyen hullhat kiadós mennyiség, a legtöbb csapadék a Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt, néhol élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra