Menstruációs szabadságot kaphatnak a budapesti nők

Javaslatot nyújtott be egy hegyvidéki önkormányzati képviselő, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok női munkavállalói erős fájdalommal járó menzesz esetén menstruációs szabadságot vehessenek ki.

Vadász Gábor képviselő határozati javaslata szerint az érintett nők havonta egy nap fizetett szabadságot vehetnének ki, amelyre szakorvosi igazolás alapján válhatnának jogosulttá – olvasható a Hegyvidék Újság szerdai beszámolójában. A képviselő egyben azt is kérte a testülettől, hogy az önkormányzat tegyen javaslatot a vonatkozó jogszabályok módosítására az illetékes minisztériumnál. Ennek oka, hogy jelenleg a köztisztviselők, a közalkalmazottak és az egészségügyi dolgozók nem vehetnek igénybe ilyen többletszabadságot.

menstruációs fájdalom, menzesz, görcs, fiatal nő
A fájdalmas menstruáció a munkavégzést is ellehetetlenítheti. Fotó: Getty Images

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere szerint nincs szükség arra, hogy kezdeményezzék a jogszabály-módosítást, mivel azt Soproni Tamás, a VI. kerület (Terézváros) polgármestere már korábban megtette. Ezzel együtt a képviselőtestület egyhangúlag támogatta, hogy az önkormányzati cégek vezetői vizsgálják meg a menstruációs szabadság alkalmazásának lehetőségeit. Az ügyvezetők javaslatai alapján aztán a képviselő-testület a későbbiekben ismét napirendre veszi a témát.

Mint azt korábban megírtuk, Soproni Tamás szeptember elsején tette közzé, hogy Terézvárosban havi egy szabadnapot biztosítanak az önkormányzati cégek munkavállalói közül azoknak a nőknek, akik a fájdalmas menstruáció néven ismert tünetegyüttesben, avagy dysmenorrheában szenvednek. Az érintett dolgozóknak erről orvosi igazolást kell kiállíttatniuk, jogosultságukat pedig kétévente felülvizsgálják.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Elhízás szövődmények (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2, +6 °C
Minimum: -6, +3 °C

Erősen felhős lesz az ég, párás marad a levegő, elszórtan fordul elő kisebb eső, szitálás, északnyugaton esetleg kevés hó. Élénk lökésekkel kísért délkeleti szél mellett 2, 6 fokos maximumhőmérséketeket mérhetünk. Csütörtökön még marad a frontmentes idő, de most is felléphetnek ízületi panaszok, keringési- és vérnyomásproblémák és koncentrálási panaszok is. A nyirkosság miatt alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: