-2° - +6°
Kettős front

A menstruáló nő csak a bajt hozza?

Évszázadokon keresztül a havi vérzést betegségnek, bajnak, de legalábbis tisztátalanságnak tekintették. Nem egy primitív törzsnél különítették el ilyenkor a nőt a közösség többi tagjától, nehogy bajt hozzon rájuk.

A nők életük legnagyobb részében havonta egyszer megélik a menstruáció okozta kellemetlenségeket, amelyeket ma már - a modern segédeszközöknek hála - mindenki a saját magánügyeként kezel. Évszázadokkal, sőt évezredekkel ezelőtt azonban nem volt ilyen zökkenőmentes az a néhány nap a nők számára, akik ilyenkor nem lehettek közösségük teljes értékű tagjai sem.

A menstruáló nő csak a bajt hozza?
A menstruáló nő csak a bajt hozza?

Évszázados hiedelmek

Tudta-e?

A havibajos nőnek nem ajánlották, hogy templomba menjen, ha mégis másként cselekedett, tilos volt a Szűz Mária-oltár közelében tartózkodnia. A középkori keresztényeknek tíznapos böjtöt kellett tartaniuk, ha a tiltás ellenére menstruáló házastársukkal szexuálisan érintkeztek.

A történelem kezdetén az emberek nem ismerték a test működésének titkait, összefüggéseit, és a tudatlanságból fakadó félelmük sokféle tévhit, babona termőtalaja lett. Nem csoda hát, hogy a nők havonta jelentkező vérzését is különféle hiedelmek és rítusok vették körül.

A menstruációt általában valami rontó, boszorkányos dolognak tartották: erről árulkodik az a tény, hogy még ma is létezik olyan kultúra, ahol azt tartják, a menstruáló nő nem nyúlhat tejhez, nehogy megsavanyodjon, húshoz, nehogy elromoljon, sőt távol kell tartania magát a vemhes háziállatoktól is, nehogy vetélést okozzon.

Már a középkorban komoly szövegmagyarázatok születtek arról, hogy a menstruációs vér miért is számít tisztátalannak. Ezekben az időkben a nőknek az elégtelen higiéniai körülmények között kellett minél ügyesebben boldogulniuk, és nem válogathattak a praktikusabbnál praktikusabb higiéniai eszközök között sem, amik segíthették volna még inkább magánüggyé tenni a piros betűs napokat. Úgy gondoskodtak hát magukról, ahogy tudtak: vászoncsíkokkal, rongyokkal, gyapotcsomóval és szivaccsal fogták fel a vért amenstruációidején, majd a "felkötő" is fontos kiegészítő lett az 1800-as évek végétől: ezt a vászondarabot viselték ugyanis menstruáció idején, és használat után újra és újra kimosták.

Érdekesség

Az első menstruáció több kultúrában nagy jelentőséget kap(ott): a közösség megünnepelte, sőt az ekkor látott álmoknak is különös, az egész közösségre nézve is nagy jelentősége volt.

Ma is előfordul olyan néptörzs, ahol még napjainkban is elkülönítik a "tisztulós" asszonyt a közösség többi tagjától: ezekben a napokban egy erre a célra kialakított kunyhóban kell tartózkodnia. Egyes indián törzseknél az a szokás, hogy az első vérzés idején a lányok nem érintkezhetnek a többiekkel, édesanyjuktól kaphatnak csak élelmet, és a sátrak vagy a kunyhók sarkában a családtól gyékénnyel elrekesztve "vészelhetik át" a felnőtté érés első napjait. Érdekes a pápuák hitvilága is, mely szerint a menstruáló nő rendkívül veszélyes a fiúkra nézve: hiedelmük szerint elég, ha a nő ilyenkor csak rápillant a férfira, és az el is veszti nemzőképességét.

A menstruáció ma

A civilizált társadalmak már közel állnak ahhoz, hogy az egészséges női szervezet működésének velejárójaként, természetesen kezeljék ezt a jelenséget, ám kétségtelen, hogy néhány hiedelem most is él a köztudatban. Ilyen például az, hogy a havi vérzés idején nem érdemes fodrászhoz menni, mert a haj nem olyan jól kezelhető, vagy hogy ezekben a napokban nem szabad fürödni, úszni, sportolni, holott tampon használata mellett ennek semmilyen akadálya sincsen.

A múltbéli, vérzés alatti szexuális élettel kapcsolatos tilalmak ma is érződnek: sokan ódzkodnak az ilyen típusú érintkezésről, ám mára bebizonyosodott, megfelelő körültekintéssel és higiénés előkészületekkel ennek semmi akadálya és veszélyes következménye sincsen, illetve a menstruációval járó kellemetlen tüneteket (görcs) is enyhíti.

Mára egyre jellemzőbb az is, hogy a lányokat, nőket sokkal "testtudatosabban" készítik fel a felnőtté érést jelző menstruációra annak érdekében, hogy ciklusuknak ezen napjait is teljes örömmel éljék meg, mint nőiségük kifejeződését, egészségük egyik fontos fokmérőjét.

Ajánlatok a kínálatából

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag