Tesztoszteron

Dr. Bérczy Judit

A tesztoszteron a szteroid hormonok közé tartozik, vegyileg koleszterinszármazék, a here Leydig-sejtjei termelik (a nők szervezete a petefészekben és a mellékvesékben termel minimális mennyiséget belőle).

Név

tesztoszteron

Típusa

Férfi nemi hormon

A tesztoszteron hormon felépítése

A tesztoszteron hormon felépítése

Hol termelődik?

Férfiaknál a herékben, nőknél (minimális mennyiségben) a petefészekben és a mellékvesékben.

Legfontosabb szerepei

A tesztoszteron felelős a férfi nemi jelleg (szőrnövekedés, mutálás, libidó, izomtömeg kialakulása stb.) kialakításáért, és azt követően a maszkulin fenotípus és az androgén hormonoktól függő funkciók (pl. spermatogenezis) fenntartásáért.

Normálértéke

Férfiaknál 10-30 nmol/l, míg nőknél 1 nmol/l

Milyen tünetei lehetnek a túlzott/csökkent termelődésének?

A tesztoszteron normál szint alá csökkenése erekciós problémát, a csontsűrűség csökkenését, izomgyengeséget, fáradékonyságot, de akár depressziót is okozhat. Látványos tünete a test nőiesedése (mellnövekedés, mellkas-szőrzet csökkenése például).

A túl magas tesztoszteronszint első sorban a nőknél okozhat problémát: férfiasodáshoz, fokozott szőrnövekedéshez, szőrtüszőgyulladáshoz, a testsúly növekedéséhez, nyugtalansághoz vezet és akár meddőséget is okozhat. Ezen kívül az agresszióra is hajlamosabbá tesz.

Mikor kell vizsgálni?

A tesztoszteronszintet a nemi jelleg megváltozásakor vizsgálják, főleg nőknél. Meddőség esetén férfiaknál és nőknél. Ezen kívül sportolóknál vizsgálják, vizeletből, doppinggyanú esetén.

Részletes leírás

A tesztoszteront a herék választják ki. Befolyásolja a vázizomzat fejlődését és a testzsír eloszlását, ezen kívül csökkenti a nitrogén, a nátrium, a kálium, a klór, a foszfát és a víz kiválasztását a vizeletben. A tesztoszteron bizonyos célszervekre gyakorolt hatása a tesztoszteronnak ösztradiollá történő perifériás transzformációja után jelentkezik. A tesztoszteron hatására jön létre a nemi vágy, de az agresszió is. Szerepet játszik a szervezet energia-háztartásában, az önbizalom és a koncentrálás képességének a kialakulásában is.

Köszönjük dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus segítségét.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait