Hírlevelek
Regisztráció

Tesztoszteron

A legfontosabb férfi nemi hormon

 2014.01.29.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Dr. Bérczy Judit

 HáziPatika.com

A tesztoszteron a szteroid hormonok közé tartozik, vegyileg koleszterinszármazék, a here Leydig-sejtjei termelik (a nők szervezete a petefészekben és a mellékvesékben termel minimális mennyiséget belőle).

Név

tesztoszteron

Típusa

Férfi nemi hormon

 A tesztoszteron hormon felépítése 
 

A tesztoszteron hormon felépítése

 

Hol termelődik?

Férfiaknál a herékben, nőknél (minimális mennyiségben) a petefészekben és a mellékvesékben.

Legfontosabb szerepei

A tesztoszteron felelős a férfi nemi jelleg (szőrnövekedés, mutálás, libidó, izomtömeg kialakulása stb.) kialakításáért, és azt követően a maszkulin fenotípus és az androgén hormonoktól függő funkciók (pl. spermatogenezis) fenntartásáért.

Normálértéke

Férfiaknál 10-30 nmol/l, míg nőknél 1 nmol/l

Milyen tünetei lehetnek a túlzott/csökkent termelődésének?

A tesztoszteron normál szint alá csökkenése erekciós problémát, a csontsűrűség csökkenését, izomgyengeséget, fáradékonyságot, de akár depressziót is okozhat. Látványos tünete a test nőiesedése (mellnövekedés, mellkas-szőrzet csökkenése például).

A túl magas tesztoszteronszint első sorban a nőknél okozhat problémát: férfiasodáshoz, fokozott szőrnövekedéshez, szőrtüszőgyulladáshoz, a testsúly növekedéséhez, nyugtalansághoz vezet és akár meddőséget is okozhat. Ezen kívül az agresszióra is hajlamosabbá tesz.

Mikor kell vizsgálni?

A tesztoszteronszintet a nemi jelleg megváltozásakor vizsgálják, főleg nőknél. Meddőség esetén férfiaknál és nőknél. Ezen kívül sportolóknál vizsgálják, vizeletből, doppinggyanú esetén.

Részletes leírás

A tesztoszteront a herék választják ki. Befolyásolja a vázizomzat fejlődését és a testzsír eloszlását, ezen kívül csökkenti a nitrogén, a nátrium, a kálium, a klór, a foszfát és a víz kiválasztását a vizeletben. A tesztoszteron bizonyos célszervekre gyakorolt hatása a tesztoszteronnak ösztradiollá történő perifériás transzformációja után jelentkezik. A tesztoszteron hatására jön létre a nemi vágy, de az agresszió is. Szerepet játszik a szervezet energia-háztartásában, az önbizalom és a koncentrálás képességének a kialakulásában is.

Köszönjük dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus segítségét.

Betegséglexikon mobil alkalmazás