Előny, ha az orvos komplementer módszert is alkalmaz? (x)

10 éves kutatási program zárult le, mely a franciaországi háziorvosi rendszer gyógyszerfelírását vizsgálta, különös tekintettel a homeopátiás gyógyszerek használatára. A vizsgálat megerősítette: a homeopátiának bizonyított helye van a gyógyításban.

A kutatási program azt vizsgálta, hogy a homeopátiás gyakorlatot folytató háziorvosok betegeinek milyenek a gyógyulási esélyei, a gyógyulás folyamata mennyiben különbözik a csak konvencionális kezelést kapó betegekétől. Összehasonlították a felírt gyógyszerek mennyiségét és a mellékhatások jelentkezését is.

homeopátia

 

Franciaországban 2003 óta minden beteg maga választja a kezelőorvosát, és a homeopátiás gyógyszereket a társadalombiztosítás is támogatja. Az összesen 825 háziorvos és 8 559 beteg részvételével végzett EPI3 vizsgálat arra a három betegségcsoportra fókuszált, amellyel a megelőző vizsgálat szerint leggyakrabban fordultak háziorvosukhoz a betegek, ezek: az izom- és csontfájdalmak, a felső légúti fertőzések, az alvászavar, valamint a szorongás és depresszió.

 

Az EPI3 vizsgálat eredményei szerint a homeopátiás gyógyszereket felíró orvosok által 1 éven át utánkövetett páciensek betegségeinek lefolyása hasonlóan alakult, mint a többi beteg esetében, viszont az esetlegesen nem kívánt mellékhatásokat kiváltó gyógyszerekből jóval kevesebbet fogyasztottak.

 

Az izom és csontfájdalmakban szenvedő betegek vizsgálatakor az EPI3 kutatás megállapította, hogy a homeopátiás szerek használatával a betegeknek fele annyi non-szteroid gyulladás gátlót kellett szednie, (46 százalék). A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a fájdalom minősége és a betegség lefolyása hasonló volt a homeopátiás szereket kapó betegek, és a konvencionálisan kezeltek körében, de a hosszútávon mellékhatásokat okozható gyógyszerből sokkal kevesebbet kellett a homeopátiával kezelteknek szednie.

 

A felső légúti betegségek csoportjában a homeopátiát használó háziorvosok betegei 57%-kal kevesebb antibiotikumot, és 46 százalékkal kevesebb lázcsillapítót kaptak, és ez fontos eredmény a növekvő antibiotikum rezisztencia problémák tükrében.

A harmadik, szorongás, depresszió és alvásproblémák betegségcsoportban érték el a leglátványosabb eredményeket a homeopátiás orvosok, ugyanis 71 százalékkal kevesebb pszichotróp szerre volt szüksége a szorongással és depresszióval küzdő betegeknek, így jelentősen csökkent az elszenvedett mellékhatások kialakulásának aránya.  

Mire mutat rá az EPI3 eredménye?

 

  • Érdemes a homeopátiás szereket alkalmazni első kezelési lehetőségként, a számos betegségnél tapasztalt indokolatlan gyógyszerhasználat visszaszorítása érdekében.    
  • Figyelembe kell venni a homeopátiás gyógyszerek alkalmazásának gazdasági előnyeit. Alacsony költségük és a toxicitás hiánya miatt közegészségügyi szerepük nem elhanyagolható.

Az EPI3 vizsgálat hátteréről

A vizsgálatot független, a homeopátia világától távol álló cég, a LASER végezte, független szakértői csoport vezényletével. A korábbi egészségügyi főigazgató, professzor Lucien Abenhaïm köré szerveződő, teljes mértékben tudományos szemléletű szakemberek célja az volt, hogy alaposan, előítéletek és előfeltételezések nélkül tanulmányozzák a homeopátia kérdését Franciaországban.

 

Az EPI3-ról megjelent publikációk jegyzéke ITT található.
 

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-3, +2 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában erősen felhős, borult lesz az ég, délen továbbra is lehet hószállingózás, kisebb havazás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag