A legnépszerűbb fogamzásgátló eszközök

Minden nő, minden férfi és minden párkapcsolat más és más, éppen ezért mindenkinek meg kell találnia a számára, vagy kapcsolata számára megfelelő fogamzásgátló módszert. A következőben ebben segítünk.

A különfélefogamzásgátlótípusok listája igen hosszúra nyúlik. Érdemi információ nélkül egyáltalán nem könnyű eldönteni, hogy számunkra, vagy párkapcsolatunk számára melyik is lenne az ideális. Ebben szeretnénk segíteni azzal, hogy bemutatjuk az öt legnépszerűbb fogamzásgátló módszert, előnyeivel és hátrányaival együtt.

Melyik fogamzásgátló módszert válasszuk?
Melyik fogamzásgátló módszert válasszuk? Fotó: iStock

Gumióvszer

Az óvszer legnagyobb előnye, hogy használatával nem csak a nemkívánt terhesség előzhető meg, de különböző nemi betegségek ellen is védelmet nyújt. Hatásmechanizmusa egyszerű: a hímvesszőre húzva megakadályozza az ondó hüvelybe kerülését.

Egyik nagy hátránya azonban éppen a hatásmechanizmusából fakad: vannak, akik kényelmetlennek, vagy akár vágyölőnek találják, hogy a felfokozott állapotban kell bíbelődni a kibontásával és felhelyezésével. További hátránya, hogy ha kiszakad, az olyan, mintha nem is védekeztünk volna.

Hormonális fogamzásgátló tabletta

A hormonális fogamzásgátló tabletták nagy előnye, hogy a mindennapos alkalmazás mellett 99 százalékos hatékonyságúak. Hatásmechanizmusa: a tablettákkal bevitt hormonok ugyan felépítik a normál menstruációs nyálkahártyát, de megakadályozzák, hogy apeteérésbekövetkezzen. További pozitívuma, hogy a tabletták szedése mellett jelentkező megvonásos vérzés a menstruációnál általában lányegesen kisebb mennyiségű, és a vérzés görcsökkel sem jár.

Negatívuma, hogy szedése mellett többféle mellékhatás is jelentkezhet, úgy, mint fejfájás, csökkenő libidó vagy éppen hüvelyi folyás.

Mi köze az egyháznak a fogamzásgátlók adagolásához? Korábbi cikkünkért kattintson!

Méhen belüli fogamzásgátló eszközök

Ebbe a csoportba többféle eszköz is tartozik. A legismertebb méhen belüli fogamzásgátló a spirál, amely egy rugalmas műanyag vázú eszköz. Hatásmechanizmusa: steril gyulladást hoz létre a méhen belül, ez az állapot pedig megakadályozza a megtermékenyült petesejt beágyazódását. A hatásfoka gyakorlatilag ugyanolyan jó, mint a tablettáké. A spirálnak létezik hormontartalmú változata is, amely a fizikai akadály mellett hormonális védelmet is nyújt a nem kívánt terhesség ellen.

A spirál mellett ma már többféle méhen belüli fogamzásgátló eszköz, azaz intrauterine device, (IUD) létezik. Az IUD-ok progeszteron hormont vagy rezet bocsátanak ki, és közvetlenül a méhet megcélozva fejtik ki hatásukat. Nagy előnyük, hogy a szakemberek 3-5 évenként ajánlják csak a cseréjüket, így hát egészen addig gyakorlatilag meg is lehet róluk feledkezni. Helyes felhelyezéssel pedig 99 százalékos védelmet nyújtanak. Hátrányuk, hogy használatukkal amenstruációerősebb lehet, meg is hosszabbodhat, illetve nőhet a kismedencei gyulladás veszélye.

Hüvelygyűrű

A hüvelybe helyezett hormontartalmú gyűrű folyamatosan kis mennyiségű hormont kibocsájtva gátolja meg az ovulációt. Ez a módszer ideális azon nők számára, akik gyakran elfelejtik bevenni a tablettát, hiszen három hetente kell csak cserélni. Megfelelő használat esetén ugyanolyan biztonságos, mint a fogamzásgátló tabletták. Előnye, hogy használata során rendeződik a menstruációs ciklus és csökkennek a vérzés alatti panaszok is. Legnagyobb hátránya az ára, havi szinten nagyjából 30 ezer forintos kiadást jelenthet.

Spermicid fogamzásgátlók

A spermicid fogamzásgátlók olyan helyileg alkalmazandó kémiai anyagok, melyek megbénítják a spermák életfontosságú enzimeit, ennek köszönhetően csökkentik az ondósejtek mozgékonyságát, életképességét vagy el is pusztítják azokat. Többféle formában (kúp, krém, tabletta, kapszula), recept nélkül kaphatók és könnyen alkalmazhatók. A probléma csak az (és ez a legnagyobb hátrányuk is) hogy meglehetősen alacsony hatásfokúak, így a szakemberek egyéb védekezési módszert is szoktak melléjük ajánlani.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)