Tíz évet öregíthet a szervezeten a hosszú COVID

Az agyköd, a szaglásvesztés és a fejfájás mellett a napokban a hosszú COVID egy újabb meglepő tünetét fedezték fel: az állóképesség jelentős romlását.

A koronavírus megjelenése óta eltelt időben több vírusvariánst azonosítottak, az általuk kiváltott megbetegedés tünetei pedig sok esetben eltértek egymástól. Míg az első hullámok idején a betegek többsége panaszkodott a szaglás és ízlelés érzékének tompulásáról vagy elvesztéséről, a későbbi variánsok esetén már ritkábban jelentettek ilyen panaszokat. Hasonló változatosságot mutattak az úgynevezett hosszú COVID tünetei is, amelyek sokszor hónapokkal a fertőzést követően is fennmaradtak. Egy új tanulmány viszont most rámutatott a SARS-CoV-2 egy másik tartós hatására, amelytől sokan hónapokkal a fertőzést követően is szenvednek: ez a leromló erőnlét, illetve csökkent edzéskapacitás.

Nagyot zuhan a szervezet terhelhetősége

A JAMA Network Open októberi számában a UC San Francisco és a Zuckerberg San Francisco General Hospital kutatói 38 korábbi tanulmány eredményeit összegezték. Ezek a vizsgálatok több mint kétezer olyan beteg egészségügyi adatait tartalmazták, akik korábban megfertőződtek a koronavírussal. A kutatók kilenc vizsgálatra szűkítették elemzésüket, amelyekben a fertőzésből felépült 359 résztvevő fizikai teljesítményét hasonlították össze 464 olyan egykori betegével, akik hónapokkal a gyógyulásukat követően is szenvedtek a COVID-19 valamilyen tünetétől. A vizsgált személyek életkora 39 és 56 év között, átlagos testtömeg-indexük pedig 26 (túlsúly) és 30 (elhízott) között mozgott.

sport, koronavírus
a koronavírus hosszabb távon is csökkentheti a terhelhetőséget. Fotó: Getty Images

A tanulmányokban összegzett terheléses teszteket legalább három hónappal a fertőzést követően végezték el, a szobabiciklin és futópadon zajló edzések során a szív- és tüdőfunkciókat is vizsgálták. Az eredmények alapján a hosszú COVID valamilyen panaszától szenvedők állóképessége is jelentősen leromlott a fertőzést követően. Esetükben rosszabb az izomzat oxigénellátása, a légzési minták szabálytalanok, és a pulzusszámot sem képes megfelelő mértékben növelni a szervezet a terhelés alatt. A kutatók szerint a test maximális oxigénfelhasználása egy hosszú COVID-ban szenvedő, 40 körüli nőnél 9,5-ről 8,1 MET-re zuhant, vagyis terhelhetősége egy egészséges, 50 éves nőének felel meg.

Ugyanakkor a kutatók azt is hangsúlyozták, hogy a hosszú COVID eltérő mértékben rontotta az állóképességet és a vizsgálatban részt vevők alacsony száma miatt is szükséges lenne újabb kutatásokkal megerősíteni a kapott eredményeket. A későbbi tanulmányokban pedig érdemes lenne hosszabb ideig figyelemmel kísérni a fertőzésből felgyógyulók terhelhetőségét – vélekedtek.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: