Pirospaprikából fájdalomcsillapító csodaszer?

Egy igazi hungarikum, a pirospaprika csípős anyagának alkalmazásával keres gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító megoldásokat az a fiatal magyar kutató, akit a "L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj" elnevezésű program keretében tüntettek ki múlt héten a Magyar Tudományos Akadémián.

Egy a Pécsi Tudományegyetem kutatócsoportjában dolgozó fiatal magyar tudós nőnek köszönhetően a magyar konyha tipikus és kedvelt fűszernövénye segíthet a jövő fájdalomcsillapító csodaszerének kifejlesztésében, melynek egyszer majd a népbetegségnek számító ízületi gyulladásos megbetegedések gyógyításában lehet szerepe.

A 29 éves Sándor Katalin kutatónő eddigi kutatási eredményeit a Magyar Tudományos Akadémián ismerték el a múlt héten, hiszen elnyerte a "L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíjat", mely program célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a tudományos életben gyakran háttérbe szoruló tehetséges hölgyek kutatási eredményeire, és segítséget nyújtson számukra a kutatómunka folytatásához.

Idén Sándor Katalin mellett két másik különleges tehetségű magyar tudós munkáját is elismerték a díjjal. A budapesti Kutasi Kinga (fizikus) egy egyedülálló sterilizációs (műszer-fertőtlenítő) módszer kifejlesztésén dolgozik, a debreceni dr. Papp Mária belgyógyász pedig a jelenleg még gyógyíthatatlan gyulladásos bélbetegségek kialakulásának okát kutatja.

Hazánkban Szeged és Kalocsa környéke a fő paprikatermő vidék, ahol a hungarikumnak számító növényt szárítva fűszerporrá őrlik. A legenda szerint ebben a két régióban az emberek átlagéletkora magasabb volt, mint az ország többi részén, és a tudósok szerint ez a sok pirospaprika fogyasztásának volt köszönhető.

Magyarországon először nyolc éve hirdették meg azt a kutatói ösztöndíjprogramot, amelynek védnöke a Magyar Tudományos Akadémia. A külföldön már évtizedes hagyománnyal rendelkező program hazai változatára minden évben olyan fiatal (30, 35 és 45 év alatti) tudós nők nyújthatják be pályázatukat, akik a magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak. Az ösztöndíj egyedülálló a hazai közéletben: csak nőknek szól, fiatal magyar kutatónőket támogat és az ország bármely pontjáról lehet pályázni rá. Az alapítók törekvése az, hogy a tudománnyal foglalkozó hölgyeket minél többen megismerjék – támogatva ezzel a karrierjüket, és példát állítva az új generációk elé. Az elmúlt nyolc évben 25 magyar kutatónő részesült az elismerésben, a vállalat összesen 100 000 eurót osztott szét a hölgyek között.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)