Mit kell tudni az ibuprofenről?

Sokféle fájdalom- és lázcsillapító hatású készítmény, hatóanyag sorakozik a patikák polcain. Az egyik hatékony, de kevésbé ismert hatóanyag-típus az ibuprofen. Mit kell tudni róla?

Az ibuprofen hatásmechanizmusa

Az ibuprofen a nem-szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozó hatóanyag, kiválóan alkalmas különböző, főleg gyulladásos eredetű fájdalmak csökkentésére és lázcsillapításra. Hatását úgy fejti ki, hogy csökkenti azon anyagok képződését a szervezetben, amelyek a gyulladás, a fájdalomérzés és alázkialakulásáért felelősek.

Mi a különbség a fájdalomcsillapítók között? Ha fáj a fejünk, vagy a fogunk, vagy valamilyen más testrészünk, csak bekapunk egy fájdalomcsillapítót, és már megyünk is tovább. Na jó, de miféle gyógyszert is kell kiemelni a gyógyszeres dobozból, hiszen nem minden fájdalomra jó ugyanaz az orvosság. Nézzük a hatóanyagokat!

Az ibuprofen csökkenti azon anyagok képződését, amelyek a fájdalomérzés kialakulásáért felelősek
Az ibuprofen csökkenti azon anyagok képződését, amelyek a fájdalomérzés kialakulásáért felelősek

Az ibuprofen alkalmazása

Figyelmeztetések az ibuprofen kapcsán

Az ibuprofennek, ahogy az összes többi nem-szteroid típusú gyulladásgátlónak a legsúlyosabb mellékhatása a gyomor- és bélnyálkahártya-károsító hatása. Ha valaki hónapokon vagy éveken keresztül viszonylag nagy mennyiségben szed ibuprofent (vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentőt), annál fekélyek alakulhatnak ki, sőt akár a gyomor vagy a bélfal átfúródása is bekövetkezhet. Ezek a károsodások hamarabb is előjöhetnek, ha valaki hajlamos a fekélyre, vagy egyéb olyan tényező is fennáll nála, ami a fekélyképződést elősegíti. Ilyen például a rendszertelen étkezés, a stresszes életmód, a dohányzás, rendszeres kávéfogyasztás, és többek között a gyomorban a Helicobacter Pylori nevű baktérium elszaporodása.

Aktívfekélyvagy gyomor-bélvérzés esetén tilos ibuprofent szedni, ugyanis súlyosbítja a tüneteket. Akiknek korábban volt hasonló gyomor-bélproblémája, de a gyógyszerszedés idején nincs, azok szedhetik az ibuprofent, de csak orvosi felügyelettel. Mindenki számára ajánlott az ibuprofent a lehető legkisebb hatásos dózisban a lehető legrövidebb ideig szedni, így csökkentve a mellékhatások kialakulásának valószínűségét.

Érdekességek az ibuprofenről

Más országokban az ibuprofent egyéb betegségek kezelésére is használják, de Magyarországon ezek az alkalmazási módok nem engedélyezettek. Japánban például néha pattanások eltüntetésére ibuprofen tartalmú kenőcsöket használnak gyulladáscsökkentő hatása miatt.

A nem-szteroid gyulladásgátlók mellékhatásként kórosan befolyásolják a vese kiválasztó funkcióját, és veseproblémákkal küzdőknél akár veseelégtelenséget is okozhatnak. Viszont alacsony vérnyomású páciensek esetén ez a káros hatás jól jöhet, hiszen némiképp emeli a vérnyomást, és kivédi a hirtelen felegyenesedéskor fellépő szédülést, esetleg ájulást, melyek a túlalacsony vérnyomásmiatt alakulnak ki.

Egyes klinikai vizsgálatok szerint alacsony dózisú ibuprofen hosszú távú szedése megelőzi az Alzheimer-kór, valamint a Parkinson-kór kialakulását, és ez a hatás független a gyulladásgátló hatástól, más módon alakul ki. Ezen eredmények bizonyítása azonban még várat magára, és valószínűleg nem fogják az ibuprofent megelőző terápiaként alkalmazni a mellékhatásai miatt. Viszont ezek a felfedezések talán elvezetnek egy olyan szer kifejlesztéséhez, ami tényleg hatékony az Alzheimer- és a Parkinson-kór megelőzésében, és nem hat a gyulladásra, így nem okoz a nem-szteroidokra jellemző mellékhatásokat.

Az ibuprofen előnyei más hatóanyagokkal szemben

Kutatások alapján a fent említettek ellenére az összes nem-szteroid gyulladáscsökkentő közül az ibuprofennél fordul elő legritkábban gyomor-bélrendszeri mellékhatás, bár ez csak kis adagoknál igaz. Éppen ezért a szakemberek vény nélküli használat esetére 1800 mg-ban határozták meg a napi maximálisan bevehető mennyiséget, hogy az öngyógyszerezés minél kisebb számban okozzon további egészségkárosodást. Ráadásul a hatóanyagcsoport többi tagjával szemben sokkal kevésbé okoz fényérzékenységet. Továbbá az aszpirinhez hasonlóan rendelkezik enyhe véralvadásgátló hatással, bár ez olyan kismértékű, hogy terápiásan nem használják ki, de akik rendszeresen szedik ízületi problémáik miatt, azok valószínűleg profitálnak ebből a pozitív mellékhatásból is.

Az ibuprofennek nincs jelentős mértékű májkárosító hatása. Így például a paracetamol ellenjavallata esetén ibuprofen nyugodtan szedhető, vagy akár a két hatóanyagot felváltva szedve csökkenthetjük a mellékhatások kialakulását.

Az ibuprofen hatékony és biztonságos Az ibuprofen a betegtájékoztatóban foglaltak betartásával hatékony és biztonságosan alkalmazható vény nélkül kapható gyógyszer, melyet előnyös hatásai kiemelnek a többi nem-szteroid gyulladásgátló közül.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció