Miért hasznos a fájdalom?

A fájdalom jelentős szerepet játszik az ember életében. Sok esetben megvéd minket a nagyobb sérülésektől azáltal, hogy bizonyos cselekedeteket a fájdalomérzethez kapcsol az agyunk, betegségekre és veszélyes állapotokra figyelmeztet.

A fájdalom nem csak fizikai, de érzelmi reakciót is kiválthat, a depresszió például egyes esetekben járhat fájdalommal is, bár ennek mértékét nehéz meghatározni. És mindez fordítva is igaz: a fájdalomtól tartva, bizonyos dolgokat nem teszünk meg, például a gőzölgő tányér helyett inkább a hűltnek tűnőt vesszük kézbe.

Hogyan érzékeli a testünk a fájdalmat?

Elképesztően hatékonyan. Abban a pillanatban, hogy megérezzük a fájdalmat, már érkezik is a gyors válasz az agyunkból, hogy csillapítsa azt. Például, ha megérintünk egy nagyon forró tálat, az idegszálaink a gerincvelőn keresztül azonnal továbbítják az információt az agynak, amely a másodperc töredéke alatt válaszol és azt üzeni, hogy vegyük el onnan azonnal a kezünket. Az emberi idegrendszer két fő részből, a központi és környéki idegrendszerből áll. A központi idegrendszert a gerincvelő és a koponyaagy alkotja, itt történik az információk feldolgozása, a feltétlen és a feltételes reflexek.

A környéki vagy perifériás idegrendszer az agyidegekből, gerincvelői idegekből és számos idegdúcból áll. Impulzusok szállítódnak a végrehajtó szervek felé, illetve "érzetek" a belső állapotról és a külvilágból a központ felé. Például, ha fájdalom éri a szervezetet, akkor jelzést kap az agy egyik része, a talamusz, amely azonnal továbbítja az információt az agy másik részébe, a limbikus rendszerbe. Itt pontosítja az agy a fájdalom típusát: mi ez, szúrás, égés vagy törés?

A fájdalom a testünket védheti a komolyabb sérülésektől. Fotó: 123rf
A fájdalom a testünket védheti a komolyabb sérülésektől. Fotó: 123rf

Ráadásul nem is ilyen egyszerű az egész, ugyanis a fájdalom érzését nagyban befolyásolja az aktuális idegállapot, az egészségi állapot, az, hogy hány éves, akit a fájdalom ér, milyen a fájdalommal kapcsolatos korábbi tapasztalatai vannak.

Egy sérülés alkalmával például megemelkedik az adrenalin szintje a vérben, így próbálja a szervezet automatikusan, belülről csillapítani a fájdalmat. Ezért van az, hogy egy baleset után csak később, már nyugalmi állapotban tudjuk felmérni, hogy milyen sérülés is keletkezett.

Hogyan mérhető a fájdalom?

Numerikus skálák: 0-tól 10-ig mérik a fájdalmat, ezeken a skálákon a 0 azt jelenti, hogy nincs fájdalom, a 10-es pedig az elképzelhető legrosszabb fájdalmat jelenti. Akkor ajánlott használni őket, ha azt szeretnénk figyelni, hogyan változik a fájdalom szintje.

Szóbeli leíró skála: ez általában gyerekek és idősek, illetve autista, valamint diszlexiával küzdő páciensek esetében alkalmazható. Számok helyett különböző kérdéseket tesznek fel a betegnek, amelyek segítenek körülhatárolni a fájdalom típusát.

Arcskála: itt a szomorútól a vidámig arckifejezések sorozatát mutatják a páciensnek, ez alapján kell megmutatnia, hogy mit érez. Ezt a skálát is általában gyerekeknél és autista pácienseknél alkalmazzák.

Fájdalomleltár: ez egy részletes kérdőív, amely rákérdez arra is, hogyan érinti a fájdalom a beteg napi tevékenységét, alvását, társas kapcsolatait.

McGill fájdalom kérdőív: a páciensnek 20 csoportból kell kiválasztania azokat a szavakat, amelyek a leginkább kifejezik, mit érez, amikor beköszönt a fájdalom. Olyan jelzők közül lehet választani, mint a szúró, nehéz, rángató, tompa, stb.

Összességében tehát, miközben a fájdalom rendkívül sokrétű, elég nehéz bekategorizálni, sok esetben azonban hasznos is lehet, hiszen megvédhet a nagyobb bajtól is.

Forrás: health24.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A Dunántúl nyugati és déli részein fordulhatnak elő kevésbé felhős, derült tájak, másutt viszont erősen felhős vagy borult marad az idő. A Duna vonalában és attól keletre több helyen számíthatunk esőre, záporra. A hegyekben havas eső zápor, hózápor sem kizárt. Az északi, északkeleti szél a Dunántúl északi felén és az északkeleti megyékben élénk marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 6 fok között alakul, de a kevésbé felhős és szélárnyékos dunántúli tájakon gyenge fagy sem kizárt. Vasárnap napközben hidegfronti hatás érvényesül, ami miatt sokaknál jelentkezhetnek kellemetlen panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra