Meglepő dolog csökkentheti a fájdalmat

Egy friss kutatás szerint fájdalomcsillapító hatással bírhat, ha jót teszünk másokkal.

Önzetlen jó cselekedeteinkkel nemcsak másoknak segíthetünk, hanem saját magunknak is. Egy friss tanulmány szerzői ugyanis azt állítják, hogy megkönnyebbülést hozhat, illetve fájdalomcsillapító hatással is járhat, ha jót teszünk másokkal. A tudósok vizsgálatai szerint nemcsak az egészséges felnőttek akut fizikai fájdalmát csillapította, ha valami jót cselekedtek, hanem a rákbetegek krónikus fájdalmát is.

jótett, jó cselekedet, fájdalomérzet, fájdalomcsillapítás, önzetlenség
Az önzetlen segítségnyújtás elfeledteti a fájdalmat. Fotó: iStock

A jótett csökkenti a fájdalmat

A tudományos írást jegyző, Kínában dolgozó szakértők 280 embert vontak be munkájukba két pilot tanulmány és három kísérlet keretében. Az egyik tudományos kísérletben arra kérték a résztvevőket, hogy adjanak vért. Azok, akiknek azt mondták, hogy ezzel egy földrengés sérültjein segíthetnek, kisebb fájdalomról számoltak be, mint azok, akiknek egy rutinvizsgálattal indokolták a tudósok a vérvételt - pedig az első csoportnál használtak nagyobb tűt.

Tovább él, aki időt szán másokra - kattintson a részletekért!

A második kísérletbe rákbetegeket vontak be, és azt tapasztalták, hogy enyhébb volt a páciensek fájdalma, amikor társaiknak főztek vagy segítettek takarítani, mint akkor, amikor mindezt saját maguk miatt tették. A harmadik kísérlet résztvevői pedig enyhe áramütést kaptak - ez viszont sokkal kevésbé fájt nekik, ha előtte árvák megsegítésére adakoztak.

A kísérletek eredményei a tudósok szerint annyira egyértelműek, hogy a kutatás vezetőinek egybehangzó véleménye szerint az önzetlen segítségnyújtást akár különböző viselkedésterápiák és fájdalomcsillapító gyógyszeres kezelések kiegészítéseként is lehetne alkalmazni a jövőben.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció