Így csillapítsuk a tenziós és cluster fejfájást

Mindannyiunkkal előfordul, hogy néha megfájdul a fejünk, ilyenkor általában beveszünk valamilyen recept nélkül kapható gyógyszert. Ezzel nincs is baj, egészen addig, amíg nem kapkodjuk be naponta a pirulákat.

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók csak a fejfájás bizonyos fajtái esetén célravezetőek. A tenziós fejfájást például hatásosan mulaszthatják el, viszont migrén és cluster fejfájás esetén kevésbé eredményesek - utóbbiakra receptköteles gyógyszert kell szedni. Ezért ha hetente több mint kétszer kényszerül fájdalomcsillapítót szedni, forduljon orvoshoz.

Kétoldali fájdogálás ellen

A tenziós fejfájás kétoldali, hosszan tartó, gyenge vagy közepes erősségű fájdalmat jelent. Hatásosak ellene a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például az aszpirin, az ibuprofen , a naproxen, az aszpirin, az indometacin és a paracetamol. Utóbbi túl nagy adagokban, folyamatosan bevéve májkárosodást okozhat. A többi szer emésztőrendszeri mellékhatásokat (például émelygés vagy gyomorfájdalom) válthat ki, de ezeket elkerülhetjük úgy, hogy étkezés közben vagy után vesszük be őket.

Fáj a feje, de nem tudja, melyik típustól szenved?
Olvassa el itt a külfönféle fejfájásokat és tüneteiket, kattintson!

Orvosi javaslatra fordulhatunk kombinált készítményekhez is, amely azt jelenti, hogy egyes nem-szteroid gyulladáscsökkentő szereket egymással, koffeinnel vagy altató hatású szerekkel kevernek. Ezeket azonban csak szakember engedélyével és felügyeletével szedhetjük!

Ha egyidejűleg szenvedünk migrénben és tenziós fejfájásban, a triptán tartalmú készítmények segíthetnek. Egyes narkotikumok is hatásosak lehetnek, azonban ezeket nem szokták fölírni, mert könnyen okozhatnak függőséget, és nagyon káros mellékhatásaik vannak.

Fáj, hasogat, majd szétesik...

A migrénnél kevésbé ismert típus a cluster fejfájás, amely kibírhatatlan, féloldali fájdalommal jár. Már fennálló roham kezelésére jelenleg sumatriptánt használnak orrspray vagy injekció formájában. (Mivel utóbbi gyorsabban hat, inkább ezt szokták ajánlani.) Fontos, hogy az első injekció beadása orvosi megfigyelés mellett történjen. A sumatriptán nem ajánlott kezeletlen magas vérnyomás és szívbetegség esetén.

A fejfájás hatékonyan csillapítható

A fejfájás hatékonyan csillapítható

A másik megoldás oxigén maszkon át történő belégzése. Ennek hátránya, hogy a betegnek mindenhová magával kell cipelnie az ehhez szükséges felszerelést, ez pedig hosszú távon igen kényelmetlen.

A megelőzés fontossága

Krónikus tenziós és cluster fejfájás esetén azonban a megelőzés legalább olyan fontos, mint magának a fájdalomnak a kezelése.

Tenziós fejfájásra akkor adnak megelőzésre alkalmas szereket, ha a fájdalom nem reagál a fájdalomcsillapító gyógyszerekre és egyéb terápiákra. Ebben az esetben általában a triciklikus (vagy klasszikus) antidepresszánsok bizonyulnak hatásosnak. A mellékhatások között szerepelhet súlynövekedés, aluszékonyság vagy szájszárazság.

A cluster roham megelőzésére átmeneti kezelésre triptán- , szteroid- , ergotamin-tartalmú készítményeket, fenntartó kezelésre pedig kalcium csatorna blokkolókat, epilepszia ellenes szereket, lítiumkészítményeket írnak föl.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: